Детството - причина за неуспехите и страданията ни като възрастни

17 април 2019 г., 10:33
703

Shutterstock

Съвсем логично е, че в първите години от живота си изграждаме три основни убеждения, които ще ни ръководят дори когато пораснем:

1. Нашата основна представа за това кои сме

През детството си ние си изграждаме представа за това кои сме и какви сме. Това се случва чрез посланията, които получаваме от родителите, братята и сестрите, учителите и приятелите си. Те се създават посредством отношението към нас. Всичко това ни помага да определим какви сме - дали сме добри, умни, срамежливи, честни, бунтари или агресивни. И след като придобием усещането кои сме и как ни възприемат другите, ние ще формираме изборите и взаимоотношенията си с околните.

2. Нашата основна представа за другите

В детството си научаваме много за другите хора – дали са добри и състрадателни, дали са равнодушни и егоистични. Ако сте имали детство, пълно с обич и грижи, може би сте научили, че е безопасно да се доверите на хората и е добре да помагате на другите. Ако обаче сте израснали с убеждението, хората не са толкова добри, то и като възрастен ще изпитвате трудности с доверието и ще бъдете по-скоро скептичен и подозрителен към другите.

3. Нашата основна представа за света

Децата, които растат в грижовна среда със сравнително малко стресиращи събития, може да вярват, че светът е безопасно място. Те по-скоро живеят с очакването за светло бъдеще в мирен свят, не се страхуват да мечтаят и вярват, че ще извървят с лекота живота си. За разлика от тях децата, които преживяват тежки и травмиращи събития, е по-вероятно да израснат с убеждението, че светът е страшно място, но без значение какво се случва около тях, те ще се постараят да оцелеят и да се справят.

Вярванията могат да се превърнат в пророчества.

Мислите често определят събитията. Когато сте убедени, че нещо е вярно, търсите доказателства, които поддържат вашата идея. Всяко доказателство укрепва вашата вяра. Така че, ако сте израснали с вярата, че "не сте достатъчно умен, за да отидете в колеж", вие ще виждате всяка грешка, лоша оценка или трудност като доказателство, че не сте умни. И ако успеете да постигате добри резултати от време на време, вероятно ще го отдадете на късмет или ще си помислите, че учителят ви е дал лесен тест. Едва ли би ви хрумнало, че тъкмо вашето убеждение, че не сте умен, е в основата на вашите неуспехи.

От друга страна, вашите вярвания влияят и на поведението ви. Ако смятате, че не сте умни, вероятно няма да полагате много усилия в училище. Следователно, няма да постигате и добри резултати.

Ако вярвате, че не сте способни да създадете истински приятелства, винаги ще имате проблеми в изграждането на дълготрайни взаимоотношения. Това ваше убеждение ще личи дори в поведението ви – ще избягвате контакт с очите, ще сте по-затворени, няма да поздравявате хората приятелски… В отговор на това вие също ще получавате неприветливо отношение и съответно вярата ви, че сте неприятен събеседник, който не умее да създава приятелства, ще се затвърди.

Как да промените основните си представи?

Много хора успяват да преодолеят убежденията, създадени в детството, но има и такива, които дори като възрастни продължават да чуват онзи неприятен вътрешен глас, който постоянно им напомня, че никога няма да постигнат нищо.

Добрата новина е, че всеки може да се освободи от заробващите вярвания, които е развил в детството си. Отнема време и практика да обучите мозъка си, за да започнете да възприемате света по различен начин, а понякога се изисква професионална помощ - особено ако са налице травмиращи обстоятелства. Ако се налага, потърсете помощ обаче, защото справянето с непродуктивните убеждения, създадени в детството, може да бъде ключът към напредъка и развитието на потенциала ви. А и към вашето щастие.

Цветелина Велчева по материали от Psychology Today

 

Коментари