Храната, която ядем, поставя 11 млн. души по света в риск от по-ранна смърт всяка година. Това показва мащабно изследване, което обхваща 195 държави и населението в тях на възраст над 25 години.

Анализът е публикуван в журнала Lancet и е цитиран от Би Би Си. Авторите му твърдят, че ежедневното меню може да бъде по-голям убиец от тютюнопушенето, например. Според тях неправилното хранене е свързано с 1 от всеки 5 смъртни случаи глобално. 

Изследването посочва, че приемът на повече сол скъсява живота най-много - било то, ако солта е в хляба, в соевия сос или в обработените храни. Тя е била причина за намаляването на продължителността на най-голям брой животи по света. 

Според авторите не затлъстяването, а лошото качество на храната, която ядем, вреди повече на здравето на сърцето и причинява рак. 

Изследването е озаглавено "Global Burden of Disease" и е най-авторитетната оценка за това как хората умират във всяка страна по света. Анализът използва информацията за хранителните навици в държавите, за да отбележи колко често изборът на меню скъсява живота на хората в тях. Според него най-опасното хранене е следното:

  • С твърде много сол - 3 млн. смъртни случаи годишно
  • С твърде малко съдържание на ядки - 3 млн. смъртни случаи
  • С твърде малко плодове - 2 млн. смъртни случая

Ниските равнища на прием на зърнени култури, семена, зеленчуци, омега-3 от морската храна и фибри са сред другите съвременни "убийци", смятат наблюдателите. 

Препоръчва се хората да приемат най-малко 25 грама ядки и семена дневно, поне 443 грама прясно мляко, най-малко 126 грама зърнени култури като ориза, 22 грама червено месо, 3,2 грама сол, едва 2,1 грама обработено месо.  

Данните по държави показват, че Средиземноморските страни, особено Франция, Испания и Израел, имат най-ниско равнище на смъртни случаи, свързани с начина на хранене. Страните в Южна и Централна Азия са на противоположния край на спектъра. В Узбекистан има най-много смъртни случаи, които се дължат на избора в ежедневния прием на храна. 

В глобалната карта на изследването за България е посочено, че в нея има над 397 смъртни случая на 100 000 души населеление годишно, свързани с неправилното хранене, по данни за 2017 г. Така страната се намира в най-високия дял за Балканите и това е повече, отколкото в съседните на нея Румъния (313 - 397), Македония (313 - 397) и Гърция (142 - 189).

Втора карта показва данни за т.нар. брой DALY години на 100 000 души население. В нея е записано, че в България е имало по данни за 2017 г. над 8740 DALY години на всеки 100 000 души. Делът е по-голям, отколкото в Гърция (3085 до 4307), Румъния (6684 до 8740), Македония (6684 до 8740) и Сърбия (6684 до 8740). 

DALY означава Disability-Adjusted Life Year - измерител на Световната здравна организация (СЗО). Една DALY година се смята за една изгубена година на здрав живот. 

Общият брой на DALY годините в населението на дадена държава, или товарът на болестите в нея, е смятан за измерител на пропастта между настоящия здравен статут на хората и идеалната здравна ситуация, в която цялото население живее до дълбоки старини, свободно от болести и недъзи заради заболявания. 

Източник: Мениджър Нюз