Съществува ли риск да пътуваме със самолет, докато COVID-19 е все още на преден план? Човек спокойно би могъл да предположи, че едно подобно тясно и пълно с хора пространство, което не се вентилира добре, не е най-безопасното на света. Така ли е наистина?

Едно от най-подробните проучвания по темата, проведено от учени от университета „Йохан Волфганг Гьоте“ в Германия, показва как COVID-19 се разпространява между различни групи от пътници по време на полет.

Като отправна точка учените проучват внимателно близо 5-часов полет на самолет от Тел Авив до Франкфурт през март – преди маските да станат задължителни. На борда му е имало общо 102 души, включително група от 24 туристи, която е била в контакт със заразен хотелиер в Израел. Туристите били подложени на тестове при пристигането им във Франкфурт. Седем от тях дали положителни проби за COVID -19. Седем други били с положителни тестове при по-късни изследвания.

Между 4 и 5 седмици по-късно германските учени изследвали останалите 78 пътници от полета. От тях само двама се оказали заразени. Те стояли от другата страна на пътеката на седемте заразени туристи. Но изключително интересен бил фактът, че пътничка, намираща се непосредствено пред инфектираните и дълго говорила с тях, не проявила симптоми на COVID-19.

Сандра Чисек, водещ автор на проучването, допълва, че още двама пътници, които са се намирали зад седалката на турист с COVID-19, същно не са били заразени след полета.

Изследването е публикувано в JAMA Network Open.