Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA) неотдавна забрани антибактериалните сапуни, тъй като не осигуряват нито по-голяма безопасност, нито по-добра хигиена от обикновените, пише Business Insider.

„Потребителите може да мислят, че антибактериалните миещи препарати са по-ефективни в предотвратяването на разпространението на микроби, но ние не разполагаме с научни доказателства, че те са по-добри от обикновените сапун и вода.“ – заяви Джанет Уудкок, директор на Центъра на изследване и оценка на лекарствата към FDA.

„В действителност, някои данни сочат, че антибактериалните съставки може да носят повече вреда, отколкото полза в дългосрочен план.“ - добавя тя. Забраната се отнася за продукти с 19 активни съставки, включително триклозан и триклокарбан - две широко използвани антибактериални средства.

Има „обширна литература, която сочи, че триклозанът не носи ползи, когато се използва в „реални“ условия, в сравнение с обикновения сапун“ - заявява пред Chemistry World Алисън Айело, епидемолог от Университета на Северна Каролина, след анализ на серия от проучвания върху съставката.

Един от експериментите сочи, че дори в лабораторни условия са нужни девет часа, за да може триклозанът да прояви антибактериалния си ефект. Това е доста повече от 20-те секунди, за които хората могат да си измият ръцете.

Множество други изследвания са потвърдили, че миенето на ръцете, с антибактериален сапун не премахва повече бактерии и не предотвратява повече заболявания от обикновения сапун. Просто работи по различен начин.

Докато обикновения сапун действа, като механично премахва микробите от ръцете, антибактериалният съдържа химически вещества, които могат да убиват бактериите или да потискат растежа им. И изглежда, добрият стар метод с отмиването работи също толкова добре.

Повече вреда, отколкото полза

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата регистрира триклозана през 1969 г. и от този момент нататък съставката е добавяна към безброй сапуни, козметични и почистващи продукти. Но се оказва, че триклозанът не само не почиства по-ефективно от обикновения сапун, но и вреди повече, отколкото помага.