Всеки, който е гледал „Бъфи, убийцата на вампири“, „Интервю с вампир“ или дори „Здрач“, вероятно си е задавал въпроса „Ако вампирите бяха истински, човечеството щеше ли да има някакъв шанс?“

Е, не се чудете повече – Доминик Черния, физик от Института по ядрена физика в Краков, създаде онлайн инструмент, който ще ви позволи да видите колко дълго може да изкара човечеството в подобна ситуация. И всичко се основава на истински математически изчисления.

Преди време изследователи от Европа създадоха математически модел на взаимодействията между хора и вампири (на базата на различни литературни и филмови произведения). Математиците обаче развиха математически модел на взаимоотношенията хищник-плячка на базата на уравненията Лотка-Волтера. Те се позовават на начините, по които вампирите са изобразени в класическите произведения (например на Стокър и Кинг), на по-скорошните (Ан Райс), че дори и в „Здрач“. Впоследствие моделите предсказват нивата на популация на хора и вампири с течение на времето.

Моделът се променя в зависимост от поведението на вампирите в тези различни произведения. Така например във версията на вампирите, създадена от Ан Райс, човечеството ще бъде заличено напълно изключително бързо – за не повече от 49 години.


Източник: Strielkowski et al./Applied Mathematical Sciences 2013

Единственият сценарий, в който вампири и хора могат (кажи-речи) да съжителстват мирно, е наличен при „Здрач“ или в „Истинска кръв“, тъй като в тези произведения вампирите могат да оцелеят, като пият животинска или синтетична кръв, което води до по-малко смъртни случаи на хора.

Междувременно, в модела Стокър-Кинг, „експлозивния“ растеж на популацията на вампирите ще доведе до изтреблението на 80 процента от човешката популация на 165-ия ден след появата на първия вампир. Единствената добра новина е, че вампирите ще си умрат заедно с нас.

„Този сценарии е сходен с епидемиите и ще доведе до пълното изтребление на хора, а впоследствие – и на вампири.“

Новият онлайн калкулатор ви позволява да си поиграете с различните параметри и да ги настроите така, че да отговарят на вашите интереси по отношение на вампирите. Не сте фенове на „Здрач“? Няма проблем, може да изберете измежду 5 други сценария. Или дори да създадете свой собствен.

Източник: IFLScience