Пандемичните филми успяват не само да ви покажат как изглежда една криза, но и да ви подготвят за нея.

Ново изследване показва, че постапокалиптичните филми дават и практично, и умствено предимство в сегашната ситуация с коронавируса.

„Ако филмът е добър, той ви въвлича в сюжета си, а вие успявате да погледнете през очите на героите. Т.е. несъзнателно репетирате сценариите“, в които те попадат, коментира Колтън Скривнър, психолог от Чикагския университет пред The Guardian.

Той смята, че по този начин хората буквално се обучават. „С изключение на недостига на тоалетна хартия, хората до голяма степен знаят какво да купуват“, допълва Скривнър.

Тези наративи ни предоставят възможността да разиграем опасни сценарии в съзнанието си, докато си седим удобно на дивана във всекидневната.

За да достигнат до тези заключения, изследователите проучват филмовите вкусове на 310 доброволци. Впоследствие те им задават въпроси от типа „До каква степен сте се чувствали подготвени за пандемията“, „Изпитвали ли сте нива на тревожност, депресия, раздразненост или безсъние от началото ѝ?“

По този начин учените искат да проверят дали хорър и пандемичните филми са релевантни към сегашната криза, дали са подготвили зрителя за нея. Оказва се, че да.

„Открихме, че феновете на хорър филмите показват по-голяма устойчивост по време на пандемията. Почитателите на заглавия за извънземни, постапокалипсиси и зомбита пък са хем по-устойчиви, хем по-подготвени“, заключват авторите.

Можете да прочетете изследването в PsyArXiv.