Вампирите са древни същества, които поддържат младостта си, хранейки се с кръвта на живи хора. Това е, разбира се, в което ни убеждават фолклорът и юношеските романи, пише Discovery News, цитирани от агенция Фокус. Оказва се, че Космосът също има своите “смучещи кръв” звезди, които се захранват от други небесни тела. Тези вампири обаче съвсем не са измислица. Те са познати като “сини странници” и истинската им паразитна природа най-накрая е разкрита.

Звездната еволюция започва от плътни междузвездни облаци от газ, които колабират под въздействието на гравитацията. Често тези облаци съдържат достатъчно водород, за да дадат живот на много звезди. Със старта на термоядрени реакции в сърцевината си звездите се раждат и формират звездни купове. С времето звездите остаряват и изчерпват водорода си. Те умират като свръхнови или, ако имат маса като тази на Слънцето, се превръщат в червени гиганти, които накрая изхвърлят по-голямата част от плазмата си, оставяйки след себе си безжизнената звездна обвивка на бяло джудже.

Астрономите определят възрастта на звездите, като измерват светимостта им спрямо цвета им. Така те научават детайли за масата, температурата и възрастта. Най-общо казано, младите звезди са ярки, сини и горещи, докато по-старите са бледи, червени и студени.

Наблюдават се звездни купове, за които се знае, че са стари, но съдържат странно млади звезди. Те не се вместват в модела на звездна еволюция. Тези звезди не би трябвало да са там - те изглеждат сини, а се намират сред множество от червени звезди. Няма и газови облаци, които биха могли да захранят тези сини странници.