За завист сте, ако нямате нужда да четете това съчинение. Защото който не е познал махмурлука, той не е преминал през деветте кръга на ада ръка за ръка с Данте (който вероятно също е прекалил с просекото предишната вечер). Личният ми опит обаче подсказва, че когато опознаеш врага, той някак изгубва от мистичната си сила. Затова да запрятаме ръкави и да съберем малко ценни данни за този бич на забавляващото се човечество – махмурлука.

Не е тайна, че алкохолните вакханалии водят до известни неприятни усещания на сутринта. Сред тях са главоболието, разцентрованият вестибуларен апарат, свръхчувствителността към светлина, отчаяната жажда, нарушената способност да вземаме решения, нарушената способност да правим каквото и да било, освен да лежим и да вием тихо, и чувството, че имаме жаби в устата си. Симптомите на махмурлука обикновено траят от 8 до 24 часа и ако имаме нещастието да сме сред онези с по-рохките глави, ни правят недееспособни за цял един ден след напиването, което от своя страна сърди работодатели, по-добри половинки и случайни минувачи, правейки живота ни още по-неприятен от абсолютно необходимото.

И въпреки че е такава важна част от съществуването ни, махмурлукът все още не е съвсем ясен на учените. Изследвани са много вероятни причини за неприятните усещания. Проучванията показват, че алкохолът може да повлияе върху функциите на стомашно-чревния тракт, да промени съдържанието на захар в кръвта, да разбие биологичния часовник, скоростта на метаболизма и ритъма на съня. В зависимост от организма и вида на изпития алкохол силата и видът на симптомите може доста да се различават при различните хора.

Обикновено махмурлукът започва няколко часа след като сме изпили последната си кайпириня (уиски, джин или просто сливовица – зачеркнете според случая). Започваме да усещаме прииждащия буреносен облак, когато нивото на алкохола в кръвта ни започва да пада. Върхът на „купона“ настъпва именно когато то достигне нула, тоест тялото ни е успяло да изчисти спирта от себе си. Защо става така?

Учените са стигнали до извода, че симптомите на махмурлука и тези на алкохолната абстиненция много си приличат. Вероятно имате кофти сутрин именно защото тялото ви се сърди, че не му е останало вече твърдо гориво. Точно поради тази причина мнозина се кълнат в сутрешната бира, която успокоява бунта на горния етаж и връща предметите от стаята по местата им. Съществуват обаче още причини да ви е зле. Прочетете ги и ако главата не ви заболи още повече, последвайте стъпка по стъпка съветите към просветлението.