Хората могат да помирисват не само с носа, но и с езика. До това заключение достигнаха учени от Филаделфия. Те са открили, че върху езика ни съществуват рецептори за миризма, каквито принципно се срещат в нашите носове. С други думи – връзката между мирис и вкус, които са ключови за определянето на вкуса на храната, започват още в устата ни, а не в мозъка ни.

„Нашето проучване би могло да установи как молекулите на отделните миризми променят усещането ни за вкус“, коментира водещият изследовател Мехмет Озденер. Това би довело до създаването на различни модификатори на миризми, които да подпомогнат спазването на диети без захар, сол и мазнини.

Мнозина смятат, че вкусът на храната идва именно езика. Това обаче по-скоро се случва благодарение на миризмата. Вкусът, който езикът засича, е прост – солен, горчив, сладък или кисел. Нашето обоняние обаче ни дава подробни данни за отделните вкусове. Именно по този начин можем да различим банана от черешата, вместо да знаем, че това просто са два сладки плода.