Новият реактор за синтезни реакции във Великобритания, ST40, е бил включен миналата седмица за първи път и е успял да постигне “първата плазма” – горещ мехур от електрически зареден газ (или плазма) в сърцевината си.

Целта на токамак реактора е да нагрее плазмата до 100 милиона градуса по Целзий до 2018 година, а това е седем пъти по-горещо от температурите в сърцевината на Слънцето. Това е и прага на синтезните реакции, при които атомите на водорода започват да се сливат, създавайки хелий и освобождавайки неимоверни количества чиста енергия, която може да се използва по множество начини.

“Ние открихме първият реактор от световна класа, който достига и контролира синтез реакции, напълно проектиран, изграден и управляван от частно предприятие. ST40 е машина, която показа, че температурите от порядъка на 100 милиона градуса са възможни в компактен и ценово-ефективен реактор. Тази технология ще позволи постигането на добив на енергия от синтез да бъде постигната много по-скоро, отколкото се смяташе преди, в рамките на няколко години, а не десетилетия,” обяснява Дейвид Кънингам, мениджър на Токамак Енерджи, компанията, която е построила ST40. 

Източник: Science Alert