Серджо Канаверо е убеден, че трансплантирането на глава ще проработи наистина. Всъщност той твърди, че екипът му ще може да направи такава трансплантация в рамките на една година и имат научното ноу-хау за това. Но наистина ли е така? Към края на 2017 година проектът на Канаверо зае дебелите заглавия на вестниците, след като италианският хирург оповести, че вече е извършил трансплантация на глава. Изследването разкри, е процедурата е била извършена с трупове и не с живи хора, но невроучените продължават да дебатират дали изобщо е възможна за изпълнение.

Според много специалисти самият научен прогрес, който е необходим на Канаверо, не е наличен, и особено в Китай, където хирургът твърди, че ще направи операцията през следващата година. Много учени са изобщо скептични, че такава трансплантация изобщо ще може да бъде направена. “Ние дори не можем да поправим гръбначните стълбове при пациенти с такива наранявания, как изобщо можем да бъдем сигурни, че трансплантация на глава може да бъде успешна при сегашното ниво на развитие на науката ни?”, коментира Ричард Харви от Северозападния университет в САЩ. Но други специалисти са оптимисти, и смятат, че дори и да не стане през тази година, трансплантацията на глава ще може да се направи в обозримото бъдеще.

Ако наистина се случи това ще повдигне много просто зашеметяващи въпроси. Като например, какво ще се случи с главата в новото тяло? Заради начина, по който другите части на тялото ще бъдат свързани с главата, това ще повлияе на неврологията на човека и върху начина, по който мисли и действа. Ще означава ли това, че новият човек, с трансплантирана глава, ще бъде изцяло нова личност или главата ще запази предишното си съзнание непокътнато?

Нови изследвания показаха, че мозъчната дейност се влияе сериозно от процеси и сили извън мозъка. Така например, микробиомът на човека, или неговата микробна и бактериална екосистема, влияе на това как той мисли и усеща нещата. Новата глава ще бъде изложена на чуждия й микробиом от старото тяло. Това очевидно ще промени начина, по който човекът ще мисли. Кой ще бъде новият човек: старата личност на тялото, старата личност на главата, или изцяло нова личност, родена от взаимодействието на тялото и главата? 

Science Alert