Задава се онова магично време от годината: грипният сезон. Очертава се да е тежка зима и най-вероятно множество хора ще се ваксинират против инфлуенца. И има защо.

Оказва се, че тази имунизация може да има някои наистина невероятни социални предимства, сочи ново изследване. Според него само 1 процент увеличение в имунизациите ще доведе до 795 смъртни случаи по-малко. Нещо повече – 14.5 млн. работни часа няма да бъдат загубени заради боледуване.

„В парично отношение това значи, че всяка една ваксинация се равнява на 63 долара в социални осигуровки заради по-малкото смъртни случаи и 87 долара вследствие на не чак толкова честото отсъствие от работа“, казва Кори Уайт, един от участниците в изследването.

Според данни на американския Център за контрол и превенция на заболяванията 3-11 процента от населението на страната се разболява от инфлуенца всяка година. Много други изпълняват ролята на носители на това остро инфекциозно заболяване, без да проявяват каквито и да било симптоми. Това води до близо 12-79 хил. смъртни случаи в САЩ всяка година.

Хората у нас, които всяка година умират от усложненията на грипа, са от 1000 до няколко хиляди. Точната бройка обаче е недоказуема, тъй като не може да е ясно дали възрастен човек не е починал от заболяването, от което е страдал, докато същевременно е боледувал от грип.

За разлика от повечето ваксини, които трябва да получите през живота си, тази против инфлуенца трябва да се бие всяка година, за да бъде ефективна. Защо? Много просто – съществуват множество щамове на вируса и те еволюират постоянно.

Дори и да сте сравнително здрави и да не попадате в рисковата група (хора над 75-гоишна възраст, деца под 6 години, бременни жени и хора със слаба имунна система), ваксината против грип може да попречи на цялостното разпространение на инфлуенцата. А това са добри новини за по-уязвимите към вируса хора.

Източник: Journal of Human Resources