Депресията е състояние, за което е изписано и говорено много. Психолозите се занимават с изследването му от дълги години. Освен че е сред най-разпространените психически разстройства, депресията е и често подценявана или бъркана с лошо настроение, тъга, потиснатост, дори кисел характер.

Депресията е заболяване, което включва не само ума или мозъка, но и цялото тяло, отразявайки се на цялостния живот на човека и на навиците му - как яде, спи, как възприема себе си. Това не е състояние, при което просто можете „да се вземете в ръце“, защото нямате контрол над него. Това е заболяване, включващо признаци и симптоми, които продължават в течение на седмици, месеци или години като например: постоянно и необяснимо  чувство на тъга, безпокойство или празнота; загуба на интерес към дейности, които някога са били интересни или приятни за вас; необичайна умора; загуба на апетит (със загуба на тегло) или преяждане (с наддаване на тегло); нарушения на съня и безсъние, ранно сутрешно събуждане или обратното - прекомерен сън и нежелание за ставане от леглото; чувство на безнадеждност, песимизъм, вина, безполезност или безпомощност; социално отдръпване; затруднени концентрация; постоянни физически проблеми като главоболие, храносмилателни разстройства или хронична болка, които не се повлияват от лечението; мисли за смърт, самоубийство, опити за самоубийство или самонараняване.

Ако един човек вече е страдал в живота си от депресия (дори за кратък период от време), съществува 50% вероятност да изпадне отново в депресия. Ако това се случи за втори път, то вероятността да попадне отново в капана на това коварно състояние, нараства до цели 80%.

Също така е установено, че жените с власт или на високо стъпало в кариерата си са много по-склонни към депресивни състояние в сравнение с мъжете на същите позиции в обществото или в работната среда. Разликата може би се дължи на факта, че жените с власт на работното място, когато действат с доверие и увереност, са оценявани негативно, което предизвиква хроничен стрес. Докато на мъжете не им се налага да се борят с негативните стереотипи, които преследват дамите. В сравнение с жените, които имат по-нисък статут и работят ниско платени работи високопоставените имат по-високо ниво на образование, заемат по-престижни постове и получават по-добра заплата. Въпреки че се радват се на по-голямо удовлетворение в материален и професионален план, те са в по-лошо състояние на психично здраве.

Цветелина Велчева