Семейното щастие и домашните радости преди време вдъхновиха дизайнерите от IKEA за изненадваща и оригинална идея - да пуснат „тест за бременност“ в рекламната си брошура.

Компанията предложи на бременните си клиентки нещо нечувано - да се изпишкат върху ивица в брошурата. Буквално. И да я занесат в магазина, ако тестът е положителен, за да получат отстъпка за един от продуктите ѝ - стилно бебешко креватче.

"Вероятно има някои странни неща, които хората биха направили за добра отстъпка, но това определено е нещо ново", коментираха тогава авторите на Entrepreneur. 

"Ивицата на теста за бременност беше използвана за стартова точка - тя разчита на антитела, които увиват хормона на бременността hCG, от което възниква цветова промяна. За мащабиране и адаптиране на процеса към физическия формат на принтираната реклама, Mercene Labs използва своя опит в разработването на активни материали за повърхности за микрофлуиди и медицинска диагностика...

Техническият напредък, постигнат по време на изработването на тази кампания, има потенциал да подобри медицинската диагностика", коментират от агенцията автор на кампанията Åkestam Holst.

Всичко това, освен, че ни удиви, провокира съставянето на списък с различни странни тестове и гадания за бременност, които са напътствали жените през вековете.

1. Пшеница и ечемик

Този тест е много точен и прилича на съвременните методи зап откриване на бременността: жената взема две торбички – едната, пълна с пшеница, а другата - с ечемик, и пишка върху тях всеки ден. Ако растенията в торбичките започнат да прорастват, значи жената е бременна, и обратното.

Този тест определя и пола на детето: ако пшеницата прорасне по-висока от ечемика, ще се роди момче, а ако ечемикът израсте повече от пшеницата, значи се чака момиченце. 

2. Жаби и мишки

В началото на XX в. – само преди стотина години, за да установят наличието на бременност, са прибягвали до жесток, но ефективен метод - инжектирали урина от жената в живи жаби или мишки, и са наблюдавали реакцията им, тъй като хормоните на бременни жени, когато се вливат в кръвта на животното, причиняват силни реакции и дават точен отговор.

Продължава на страницата на Новите родители