78-години по-късно и благодарение на 724 участници, едно изследване на Харвард най-накрая успя да отговори на въпроса какво ни прави щастливи. Всичко стартира през 1938 г. Учените решават да се фокусират върху 268 второкурсници в Харвард и 456 16-годишни души от една от най-проблемните области на Бостън през 30-те години на миналия век. Десетилетия наред изследователите следят най-различни фактори в живота на хората посредством въпросници, медицински прегледи и интервюта, пише Goodnet.

Крайният резултат? Робърт Уолдингер –професор по клинична психиатрия в Медицинското училище на Харвард и четвърти директор на самото проучване, обяснява в своя TED Talk: „най-ясното послание, което получихме от това изследване, бе следното: добрите връзки ни поддържат по-здрави и по-щастливи. Точка.“

Точно така – добрите връзки са ключа към воденето на един по-щастлив, по-здравословен и по-пълноценен живот. Изследването успява да разпознае и три важни урока, свързани с взаимоотношенията.

Социалните връзки са наистина полезни за нас. Самотата пък има обратния ефект. Хората, които са по-здраво свързани в социално отношение със семейството, приятелите си или обществото около тях, са по-щастливи, по-физически здравословни и живеят по-дълго от останалите.

Когато става дума за връзки, важно е качеството, а не количеството. Не само броят на приятелите ви влияе или това, че имате сериозна връзка или не. Важно е качеството на тези взаимоотношения.

Добрите връзки са полезни и за тялото, и за съзнанието. Оказва се, че паметта на хората, които имат приятели, на които могат да разчитат, остава по-стабилна и по-бистра за по дълго време. И обратното – ако имате чувството, че не можете да разчитате на обкръжението си, то има опасност паметта ви да се влоши по-рано.

Само по себе си това изследване е наистина невероятно. При това не само заради изключително дългата си продължителност. Уолдингер завършва своя TED Talk, задавайки следния въпрос на публиката: “А вие?“ Сега, знаейки всичко това, какви промени бихте направили в живота си, за да подобрите своите връзки? За да започнете да водите един по-щастлив, по-здравословен и по-пълноценен живот?

Още интересни новини от България и света четете в Мениджър NEWS