Закуската осигурява енергия за цял ден. И всеки си мисли, че може да яде на корем сутрин, защото няма да му се залепи. Обаче не всички варианти са така здравословни както смятаме.

Царевично мюсли
Любимата бърза закуска – само заливате корнфлейкса с гореща вода, мляко, кисело или прясно или сок и готово, ще ви засити за няколко часа. Тази закуска обаче рязко покачва нивото на кръвна захар и бързо след това ще усетите глад. Така че е по-разумно да изберете нещо различно и по-здравословно.

Прясно изцеден сок
Чаша прясно изцеден сок често е част от закуската. Ползата от него е малка в този час на деня.

Той не трябва да се пие непосредствено след ставане от сън, особено на празен стомах, защото създава реален риск от проблеми с храносмилателната система – гастрит, язва, хранителна алергия. Затова е по-разумно първо да се закуси, а след това да се пие сок, смуди или да се ядат пресни плодове.

Банани
Известно е, че бананите са много калорични. Но не се препоръчва да се хапват на закуска. Те съдържат много магнезий, който сериозно натоварва сърцето.

Млечни продукти
Прясно, кисело мляко се смята, че са полезни храни. Разумно е обаче те да не се ядат на гладен стомах. По-добре ги оставете за втора закуска или за вечерта. Основната им ценност е полезната микрофлора, млечнокиселитие бактерии. Когато закусвате само кисело мляко или чаша айрян, полезните бактерии попадат в агресивна киселинна среда и загиват без да изпълнят предназначението си.
Солната киселина, която се отделя от стомаха през нощта, разгражда всички полезни бактерии от тези продукти. Затова сутрин от тях няма никаква поза.

Зеленчуци и плодове
Има много зеленчуци, които не е добре да се ядат на закуска. Към тях спадат салати, домати, краставици. Те съдържат много киселини, които могат да причинят подуване на стомаха, киселини, а при честа употреба и язва. Особено внимателни в това отношение трябва да бъдат хората с повишена киселинност на стомаха или с хроничен гастрит.

Продължава на страницата на Новите родители