Без съмнение знаете, че нашият черен дроб е един от органите, отговарящи за детоксикацията на тялото ни. Неговата работа е тежка и ежедневна и, естествено, може да се стресира, пише BrightSide.

Когато черният ви дроб не успява да преобразува токсините в безопасни отпадъци, те "чакат" в мастната тъкан, за да бъдат екскретирани от тялото ви, след като черният дроб възобнови нормалното си функциониране.

За щастие, съществуват 6 основни признака, по които можете да познаете, че черният ви дроб е пренатоварен.

Объркване

Когато черният дроб е претоварен, той не успява да филтрира кръвта правилно. В подобни ситуации е възможно токсините достигнат до мозъка ви. Когато това се случи, може да забележите симптоми като объркване, проблеми с паметта и трудности при вземането на решения.

Ниска кръвна захар

Черният дроб се грижи и за нормалното ниво на кръвната захар - когато е подложен на стрес, то може да се понижи внезапно.

Обикновено черният ви дроб трябва да преработи и да произвежда глюкоза след като вечеряте. Но ако черният ви дроб не може да освободи съхраняваната глюкоза в кръвта, нивото на глюкозата в кръвта ви спада драстично. В резултат на това, ниското ниво на кръвната захар предизвиква умора, дразнене и невъзможност за концентрация.

Хормонен дисбаланс

Черният дроб също регулира нашите полови хормони. Дисфункционалният черен дроб може да е причина за дисбаланс в нивата на естроген и тестостерон, което в крайна сметка може да доведе до сериозни проблеми като намалено либидо и влошаване на симптомите на PMS (Предменструален синдром).

Промени в настроението

Настроението и паметта ви зависят от състоянието на мозъка ви. Когато токсините се вливат в мозъка ви, имате проблеми при запомнянето на нещата и претърпявате чести промени в настроението.

Тревожността и депресията също са свързани със състоянието на черния дроб. Ако забележите такива симптоми, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да се консултирате с професионалист и да отидете на медицински преглед, преди да приемете седативни лекарства.

Имунни разстройства

Тези, които често получават настинки и други вирусни инфекции, силно вярват, че основната причина е липсата на витамин С. Но малко хора знаят, че черният дроб играе жизненоважна роля за изграждането на силна имунна система. С други думи, колкото по-здрав е черният дроб, толкова по-добре се бори с вирусите и бактериите.