Ракът, наричан също злокачествен тумор или злокачествена неоплазма, е общо наименование на група заболявания, свързани с анормален растеж на клетките с потенциал за навлизане или разпространение в други части на тялото. Не всички тумори са ракови – доброкачествените са такива, които не се разпространяват в други части на тялото.

Разбира се, колкото по-рано се открие онкологичното заболяване, толкова по-голям е шансът за неговото успешно лечение. Няма специфични симптоми на рака, но има клинични прояви.

Загуба на тегло

До 40% от хората съобщават за необяснима загуба на тегло при поставяне на диагнозата. А до 80% от хората с напреднал рак стардат от намалено тегло и кахексия. Кахексията е комбинация от загуба на телесно тегло и мускулна маса.

Рани, които незаздравяват

Ако в рамките на три седмици рани, драскотини и хематоми не изчезнат, значи тялото ви няма достатъчно сила, за да ги излекува. То вероятно се опитва да се пребори с раковите клетки. Най-добре се консулатирайте с лекар.

Повишена температура

Температура от порядъка на 37-37,2 може да е признак на отслабнал организъм и/или възможна инфекция. Това е особено характерно при рака, засягащ лимфната система. Високата температура може да се появи и в по-късните стадии, като значително нарушение на обмяната на веществата и интоксикация на организма от веществата отделяни от тумора.

Проблеми с кожата

Често могат да се наблюдават и външни промени. Например в тена на кожата, например при рак на надбъбречните жлези кожата потъмнява, при рак на черния дроб – става жълта. Когато са засегнати ендокринните органи може да се промени тембърът на гласа, да се появи косопад, да се изменят половите белези...

Отпадналост, гадене и неразположение

Нямате никаква сила и ви се гади през цялото време. Промените в храносмилането и гаденето могат да покажат рак на стомаха или хранопровода. А отпадналостта показва отслабване на имунната система, което се дължи на борба с ракови клетки.

Кръв

Появата на кръв в изпражненията може да покаже рак на храносмилателната система, в урината - рак на пикочния мехур, докато отхрачването на кръв може да е свързано с тумор в гърлото или ларинкса. Появата на кръв в секретите, според онкологът Искандер Абдулин може да е сигнал за нарушение на вътрешните органи. Задължително се консултирайте с лекар.

Gallery
Симптоми на рак на отделни органи и системи

Симптомите при отделни органи и системи могат да са както на рак, така и на други заболявания.

При рак на млечната жлеза се появяват „бучки“. Кожата над засегнато място променя тена си, видът й прилича на кора с разширени пори, раства с подкожните влакна. Възможно е зърното да се вдлъбне.

При рак на органите на храносмилателната система се появява диария или безпричинни повръщания, гадене, газове, болки в стомаха. Фецесът мени цвета си, което се дължи на наличие на кръв. Кръвоизливите се получават, тъй като туморът притиска кръвоносните съдове. При вътрешен кръвоизлив от стомаха и горните отдели на червата екстрементите са черни, когато цветът на кръвта е запазен, означава, че са засегнати долните отдели на червата, най-често правото черво.

В случай, че са безцветни означава, че туморът променя жлъчния поток, възпрепятства отделянето на жлъчен сок в червата, жлъчните пигменти навлизат в кръвта, което и причинява жълтото оцветяване на кожата. 

При рак на белите дробове, когато е засегната лигавицата на бронхите, се появява кашлица. В последствие спада имунитетът и започва често боледуване от бактериални и вирусни инфекции. Промени на гласа се срещат при рак на ларинкса.

При рак на отделителната система кожата мени цвета си в различни нюанси на червеното. Появяват се нарушения и болка при уриниране. 

Източник: Puls.bg