Тези прости правила ще ви помогнат веднъж завинаги да се избавите от сънливостта по никое време, липсата на енергия и проблеми с храносмилането, пише Мениджър Нюз.

Спорт и разходки

Честно казано, след хранене най-малко ни е до спорт. Но легендата колко е полезна разходката за по-добро храносмилане, упорито се е настанила в представите на хората за здравословен живот. В действителност, разхождането е препоръчително не по-рано от час и половина след хранене.

Чай и плодове

В чаят (включително и зеленият) се съдържат киселини, които възпрепятстват усвояването на желязото от организма. Ако имате навик да пиете чай след трапезата, забравете го. В замяна ще получите и бонус – по-лесно ще свалите килограми. Колкото до плодовете, те не са десерт, както повечето от нас са свикнали да ги възприемат, а отделно хранене. Когато влязат в контакт с други продукти в стомаха, те започват ускорено да ферментират, което затруднява нормалното храносмилане. Препоръката е плодове да се ядат не по-късно от 30 до 15 минути преди основно хранене.

Цигара

Сериозно, още ли пушите? Поне се постарайте да не е веднага след обеда. Повечето пушачи просто обожават този ритуал – да запалят след добро похапване. И да, удоволствие си е, за което има дори научно обяснение – никотинът допълнително отпуска организма, получил току-що доза хормон на щастието допамин от хапването. Само че, същият този никотин предизвиква синдром на раздразненото черво и може да стане причина за рак на дебелото черво.