Как да запазим връзката си здрава и хармонична дълги години, да продължаваме да бъдем привързани един към друг дори и след десетилетия съвместен живот? Това продължава да е сериозен проблем за много двойки и често, виновни за разделите са погрешни модели на поведение и токсични навици.

Но има добра новина – човек може да се избави от вредни поведенчески шаблони на всяка възраст чрез създаване на нови невронни връзки. С изучаването на начина по който взаимоотношенията с хората формират човешкия мозък, се занимава науката Междуличностна невробиология. Тя твърди, че можем да използваме научните открития за връзката между мозъчната дейност и нашия опит, за да променим кардинално живота си. Ето няколко научни метода да подобрим и съхраним отношенията с партньора си.

1. Показвайте му признателност за грижата

Когато вашата половинка прави нещо хубаво или проявява грижа, не го подминавайте с мълчание. Показвайте, колко цените това, дори и да става дума за дреболии от ежедневието. Вербалното изразяване на признателност влияе на неврохимията не само на вашия мозък, но и на мозъка на партньора ви. Дори и само да мислите колко сте благодарни, вие започвате да възприемате обекта на вашата благодарност по-позитивно.

Винаги сме мотивирани да повтаряме това, което се е оказало приятно – вашият партньор непременно ще поиска да отвърне на вашата благодаронст. Този малък кръговрат ще ви помага да се възприемате в положителна светлина.

2. Използвайте хумор при дребни конфликти

Хуморът привлича хората един към друг и е незаменим отдушник при дребни битови конфликти, които са неизбежни в семейния живот. Когато се смеете заедно над малки недоразумения, вие ще можете да се съсредоточите върху положителните моменти и да укрепвате отношенията си, вместо да се отдръпвате един от друг и да трупате в себе си обида.

Преди да се пошегувате в напрегнат момент обаче, преценете дали партньорът ви ще реагира адекватно на такъв подход. Използвайте хумор с уважение към него и се уверете, че ситуацията е уместна за шега.

3. Преживявайте заедно нови и весели неща

Новост и възбуда са ключът към активирането на центъра за възнаграждения в мозъка. Тези чувства ще ви помогнат да поддържате романтиката и динамиката в отношенията. Вземете уроци по салса, летете с парапланер, забавлявайте се заедно в увеселителен парк. Важното е и двамата да се отнасяте към този опит положително, а не единият да се налага над другия. Създавайте щастливи моменти в живота си: понякога систематично, понякога спонтанно. Адреналинът ще запази романтиката и няма да ви позволи да затънете в скучна рутина.

Прочетете целия текст на сайта на Мениджър Нюз.