За всеобщо съжаление, човешките тела не вървят в комплект с ръководство за потребление. А когато става дума за секс, това може да бъде особено обезсърчаващо.

Често ние самите трябва да открием отговора на въпроса кое ни доставя най-голямо удоволствие. Понякога обаче науката може да ни насочи в правилната посока. Или в случая с ново изследване на 3017 жени от САЩ на възраст от 18 до 93 години – в четири посоки. То е озаглавено „Доклад на удоволствието“ (Pleasure Report) и е проведено от екип от изследователи в сътрудничество с онлайн образователната компания OMGYes. Звучи ви познато? Не е случайно - първият доклад бе публикуван преди 4 години и проучваше мнението на 1000 жени по отношение на докосването и сексуалното удоволствие.

Второто изследване обаче променя леко хода на проучването. То не се съсредоточава толкова върху това къде е хубаво да докоснете дадена жена, колкото върху различните начини, по които да извъртите и позиционирате тялото по такъв начин, че да извлечете максимално удоволствие от сексуалния акт.

„Попитахме хиляди жени какво правят, за да извлекат повече удоволствие от сексуалното проникване, и открихме, че съществуват 4 техники, които работят при повечето жени“, казва Кристияна фон Хипел, специалист по сексуално и репродуктивно здраве.

„Нашата компания OMGYES.com кръсти техниките описателно и създаде благоприлични диаграми, анимации и видео клипове на жени от различни възрасти, обясняващи своите собствени преживявания.“

Оказва се, че най-популярната техника е Angling. Тя включва въртене, повдигане или снишаване на бедрата. Според 87,5 процента от жените това увеличава значително сексуалното удоволствие. Останалите – Rocking, Shallowing и Pairing – получават поне 69,7 процента одобрение.

Pairing например (84 процента от жените) включва пресягането към влагалището с пръст или играчка по време на проникването с цел допълнително стимулиране на клитора. При Rocking (76 процента) пък се препоръчва задържане във влагалището, вместо тласкащи движения, като по този начин пенисът или играчката е в постоянен контакт с клитора.

Четирите най-популярни техники. Източник: PLoS ONE 16(4): e0249242.

Участничките съобщават по-подробно и какво точно им дава всяка техника. 10 процента от жените, които се наслаждават на Shallowing (докосване, което се съсредоточено върху областта в непосредствена близост до входа на влагалището), казват, че тя увеличава шанса да достигнат до оргазъм, докато четвърт от тях заявяват, че благодарение на нея оргазмите им са много по-силни.

Учените не би трябвало да обясняват защо е важно да изучават подобни неща, но д-р Девън Хенсъл, водещият автор на проучването, и неговите колеги все пак го правят и подчертават, че предимствата са най-разнообразни. Сексуалното удоволствие се свързва с по-добро „физическо, социално и емоционално благосъстояние… както и с по-ниски нива на депресия, стрес и тревожност.“

Изследването е публикувано в PLOS One.