Солта е незаменима в готвенето, но има и други полезни приложения. Ето някои от тях. 

- Трябва да почистите саксия, за да я ползвате отново? Вместо да създавате кална бъркотия с вода, просто поръсете саксията с малко сол и изтъркайте сухата мръсотия с твърда четка.

- Ако изпуснете цяло яйце на пода, посипете го със сол. Оставете го да престои малко. Накрая с помощта на лопата ще успеете да го отстраните съвсем лесно.

- Добавете щипка сол в картонената кутия с мляко, за да се запази свежо по-дълго време. Може да направите това и със сметаната.

- Първите два или три пъти, когато перете новите си цветни кърпи, добавяйте по 1 чаена чаша сол. Тя ще запази цветовете на вашите кърпи все така ярки.

- Поръсете рафтовете си със сол, за да държите мравките настрана.

- Накиснете рибата във вода със сол, преди да я почистите. По този начин люспите й ще паднат много по-лесно.

- Поставете няколко семена в солницата си. По този начин поръсването със сол става далеч по-лесно.

- Поръсете със сол зелените салати, за да не се спаружат.

- Направихте една кана кафе и се разсеяхте за час? А междувременно кафето продължи да се вари и сега е прекалено горчиво. Е, преди да го изхвърлите, пробвайте да добавите щипка сол в чашата.

- Проверете колко прясно е едно яйце в купа със солена вода. Пресните потъват, лошите – не.

- Добавете сол във водата, в която варите своите яйца. По този начин пукнатите ще запазят своята цялост.

- Разбивате белтък? Добавете щипка сол и по този начин той ще бухне много повече.

- Мазнините се отстраняват много трудно от железните тигани, защото не се разтварят във вода. Решете проблема като поръсите тигана със сол, преди да го измиете. Така ще се абсорбира голяма част от мазнината. Почистете и измийте, както обикновено.

- Накиснете сбръчканите ябълки в средно подсолена вода, за да ги оживите.

- Стрийте малко сол по тигана си за палачинки и те няма да залепват.

- Добавете 1 чаена лъжичка сол във водата, в която предстои да оставите яйцата да заврат. Впоследствие ще може да ги обелите с лекота!

- Накиснете четката си за зъби в солена вода, преди да я използвате за първи път. По този начин тя ще издържи много по-дълъг период от време.

- Използвайте сол, за да почистите потъмнялата си кафеварка.

- След като измиете дъските си за рязане със сапун и вода, изтъркайте ги с влажна кърпа, потопена в сол. Така, те ще бъдат по-леки и по-ярки на цвят.

- Съхранявайте кутия със сол до печката. Когато при гответе от мазнината изхвръкне огън, хвърлете сол върху него, за да го изгасите. 

Източник: https://dama.bg/article/50-prilozheniia-na-solta-za-koito-ne-podozirahte-chast-4/1468/ © Dama.bg