Ако сте подозирали, че в хранително-вкусовата промишленост има нещо гнило, то нямате и представа на колко прав път сте. Ако пък не вярвате, тази невероятни и обезпокоителни факти, подбрани от Cracked, ще ви убедят.

1. Обичате ли сирене? А чувствате ли, че сте пристрастени към него? Вината не е ваша, това усещане се поражда от смилането на млечния протеин касеин, който има упойващ и пристрастяващ ефект.

2. Знаете ли, че храната, която ви сервират по време на полет, обикновено се приготвя 8 часа по-рано. И ако има закъснение, стотици порции се изхвърлят и преработват в нови.

3. За да спрат съставките в безалкохолните напитки от разпадане, компаниите използват броминирано растително олио, което е забранено в Европа, но не и в Северна Америка. Сред вредните ефекти при продължително излагане на бромин са обриви и увреждане на нервите.

4. Чипсът и пържените картофки се правят с химикал на име акриламид, нагрят на висока температура, който обаче е канцерогенен.

5. В птицефермите пилетата са наблъскани едно върху друго. В САЩ изискването е за всяко да има място колкото един лист А4.

6. За да стане дъвката по-гъвкава за дъвчене се използва съставката ланолин, която е секрет от овча вълна.

7. Всички части от прасето се ядат, но за да се извади мозъка, той се пръска с компресиран въздух. Самата струя обаче е вредна и за хората и причинява автоимунни заболявания.

8. Сигурно ще се изненадате, че в някои видове хайвер се съдържа... любимият ви продукт за чистене - боракс или Е285. Той се ползва за придаване на сладост и по-дълъг живот на хайвера.

9. Френският деликатес гъши дроб се прави като животните се хранят насилствено с големи количества, за да се разширят дробовете им.

10. В много заведения за бързо хранене, черните белези от грила по месото се поставят изкуствено.

11. Салатата често пъти крие повече здрави рискове от месото, защото зеленчуците растат в почвата и са изложени на патогени, които могат да се премахнат само с готвене.

12. А знаехте ли, че въглеродният диоксид всъщност се използва за създаването на безкофеиново кафе?