12 неща, които можем да правим всеки ден, за да се чувстваме и изглеждаме по-здрави - част II

06 ноември 2018 г., 18:01
885

Shutterstock

Само след 4 седмици (или по-малко) тялото ви ще ви се отблагодари за тези 11 неща, които може да започнете да правите още днес. 

Първата част на материала може да прочете тук.

Здравето не се ограничава единствено до физическото състояние на тялото. Съзнанието също е важно

Изследвания показват, че две 50-минутни сесии с аеробни упражнения на седмица могат значително да подобрят вашето настроение.

Медитирайте

В продължение на хиляди години хората са медитирали за физическо, духовно и емоционално благосъстояние. Нека погледнем как медитацията се отразява на тялото ни от научна гледна точка.

Всичко започва с мозъка. По време на медитация се наблюдава повишена активност на тези части от мозъка, свързани с намаляването на тревожността и депресията, както и повишаване прага на поносимост към болка.

Искате да се отнасяте по-внимателно към семейството и приятели ви? Когато учени сравнили мозъците на монаси-медитатори с тези на хора, които са начинаещи в медитирането, установили, че частта на мозъка, свързана с проявяването на състрадание е много по-силно изразена при монасите. Медитирането буквално променя мозъчните вълни и техните честоти  могат да бъдат измерени. Медитиращите излъчват мозъчни вълни с по-висока алфа честота, което води до намалени нива на негативни емоции като гняв и тъга.

И ако това не ви е достатъчно, медитирането променя физическия размера на мозъка. Учени установили, че след 8-седмично медитиране се увеличили сивите клетки в областите на мозъка, отговорни за ученето, запаметяването и контролирането на емоции. В същото време амигдалата, която активира негативни състояние като гняв и афект понижила своята функция. Освен това резултатът от изследване, в което група хора, част от които редовно медитират били инжектирани с вирус, доказал, че медитаторите произвели по-голям брой антитела и развили по-голям имунитет.

Медитацията, разбира се, не може да замени лекарствата или здравословния начин на живот, но както редовната физическа активност укрепва тялото ви, така и медитацията може да укрепи мозъка.

Ако се нуждаете от продуктивност, отделете време за кратки следобени дремки

14:00 ч е, а вие вече се чувствате отпаднали? Нормално. Това е един от общо двата периода през деня, в които на човек рязко му се доспива, а температурата на тялото му – спада (другият е към 15:00 ч).

Ако искате да подобрите продуктивността си през ранния следобед, изпийте чаша кафе, след което дремнете за 20 минути. Периодът е достатъчно кратък и когато се събудите, няма да се чувствате още по-изморени. Пък и след 20 минути ефектът от кофеина ще се е задействал.

Бъдете емоционално откровени със себе си

Не забравяйте – нормално е да не се чувствате добре през цялото време.

Изследване от 2017 г., проведено сред повече от хиляда души, открива, че онези, които са по-склонни да приемат своите негативни емоции и мисли, не са чак толкова уязвими към развиването на депресия или чувство на тревожност месеци по-късно.

Прекарвайте по малко време всяка седмица, за да се опитате да си представите своето най-добро бъдещо Аз

Изследване, проведено през 1998 г. сред 300 гимназиални ученици, открива, че тийнейджърите, които си „представят, че полагат големи усилия и постигат високи резултати“, се справят по-добре в академично отношение и са по-упорити.

Друго проучване, направено сред 60 студента пък, показва, че хората, които прекарват 1 месец, представяйки си своето "възможно най-добро бъдещо Аз", се характеризират с по-добро настроение.

Връзките са ключът към дълготрайното благоденствие

80-годишно изследване, проведено сред над 250 мъже (второкурсници в „Харвард“ по време на Голямата депресия) – показва, че сериозните и пълноценни връзки са далеч по-важни за щастието в дългосрочен план от богатството, интелекта или дори генетиката.

„Добрите връзки предпазват както телата ни, така и мозъка ни – казва ръководителят на проучването Робърт Уолдингър – Не е необходимо тези взаимоотношения да са безоблачни през цялото време. Хората могат да се карат за най-различни неща ежедневно, но ако в края на деня знаят, че могат да разчитат един на друг, тези техни спорове не се отразяват на цялостната им представа за взаимоотношенията им“.

Също така германско изследване от май тази година открива, че хората, които прекарват 1 година, опитвайки се да помагат на другите (или като прекарват повече време със семейството и приятелите си), се чувстват много по-удовлетворени от живота.

И за финал – каквито и нови навици да се опитате да сформирате през следващия месец, не забравяйте, че е нужно наистина време.

Може би сте чували, че са нужни три седмици, за да се сформира нов навик. Това е мит. Последните проучвания по темата показват, че този процес може да трае от 2 седмици до над 250 дни. Тъй че заредете се с търпение. Успех!

Коментари