Лошият дъх или хилатозата, както е медицинският термин, е неприятно състояние – най-вече за околните.

Понякога това може да се окаже знак за сериозни проблеми, затова не го пренебрегвайте.

Ето кои може да са причините за лошия дъх:

1. Ако ядем прекалено много пикантни и люти храни.

Чесънът, лукът, лютите чушки остават неприятна миризма в устата ни. Причината се крие най-вече във факта, че тези храни се абсорбират в кръвообращението ни. Ето защо вероятно сте забелязали, че колкото и да си миете зъбите, миризмата остава.

2. Ако не мием зъбите си редовно.

Необходимо е да отделяме нужното време и да проявяваме търпение в грижата за нашите зъби. Не само че е важно да ги мием два пъти на ден, но също и да ползваме вода за уста. Ако не го правим редовно, се натрупва зъбен камък, който е основен източник на неприятен дъх.

3. Ако имаме здравословни проблеми.

Най-честата причина е т.нар. суха уста, или както е известно това състояние на медицински език - КсеростомияПрочети още на: ксеростомия. Това е състояние, при което не произвеждаме достатъчно слюнка. Намалението на слюнчената секреция може да бъде преходно или постоянно като резултат на различни причини: психогенни (депресия, стрес), хронични заболявания, лъчелечение, прием на медикаменти, които намаляват продукцията на слюнка. При здравите лица дневната продукция на слюнка варира в границите на половин литър до литър и половина. В нея се съдържат белтъци, електролити, гликопротеини и други нискомолекулни вещества, които съставляват общо 1% от обема на слюнката. Останалите 99% са вода. Тя има антибактериални свойства.

4. Лоша диета.

Неподходящата диета може да доведе до сериозни проблеми. Агресивните диети обикновено са бедни на карбохидрати. Организмът ни започва да използва всичките си запаси от протеини, за да генерира енергия, което от своя страна води до засилено производство на кетони, които могат да са отговорни за лошия дъх.

Какво можем да направим?

Трябва да почистваме редовно устата си, да мием зъбите, да почистваме с интердентални четки и с конец, да ползваме вода за уста. Консултация със стоматолог би била полезна.

Ако дъвчете дъвка, изберете дражетата без захар, а не лентичките.

Пийте много вода, за да избегнете сухотата в устата.

Яжте повече кисело мляко.

Консумирайте всеки ден зелен чай.

Ако лошият дъх остава и не се повлиява от нищо, то е добре да обмислите посещение при лекар. Понякога това състояние няма нищо общо с устната ни хигиена, а говори за други, по-сериозни проблеми.