Международният ден на студентите се отбелязва се ежегодно на 17 ноември.

Датата е избрана през 1941 г. от Международния студентски съвет (приета и от наследилия го Международен студентски съюз) в Лондон, където се е състояло първото честване в знак на почит към смъртта на чешкия студент Ян Оплетал и други 9 студенти на 17 ноември 1939 г.

На тази дата хитлеристки части в окупираната Чехословакия атакуват протестиращи студенти от Карловия университет в Прага. Загиват 9 студенти, а други 1200 са изпратени в концентрационни лагери.
На същата дата студенти от Политехниката на Атина започват протест срещу военната хунта през 1973 г. Техният протест е смазан, а армията влиза с танкове в университета.

В чест на този протест денят е официален празник в Гърция и се отбелязва като Ден на гръцките студенти. Пак на тази дата през 1989 г. отбелязването на деня с демонстрация в Прага дава началото на Нежната революция. Поради тази причина денят се чества в Чехия и Словакия и като Ден на борбата за свобода и демокрация.

17 ноември в историята:

Събития

284 г. — Диоклециан е обявен за римски император от войниците си.
1558 г. — След смъртта на кралица Мария Тюдор на английския трон застава Елизабет I.
1800 г. — Провежда се първото заседание на Конгреса на САЩ във Вашингтон.
1831 г. — Еквадор и Венецуела се отделят като самостоятелни държави от Велика Колумбия.
1855 г. — Шотландският изследовател на Африка Дейвид Ливингстън открива голям водопад на река Замбези и го назовава "Виктория".
1903 г. — Дахомей (дн. Бенин) става протекторат на Франция.
1912 г. — Балканската война: Начало на Чаталджанската операция.
1919 г. — Гражданска война в Русия: Червената армия превзема град Курск.
1939 г. — Девет студенти от Университета на Прага, в т. ч. лидера на протеста Ян Оплетал, са убити от нацистките окупатори; събитието става повод за обявяването на деня за Международен ден на студентите и първото му честване през 1941 г. в Лондон.
1948 г. — Крайцерът Аврора е изведен от експлоатация. Същата година е обявен за паметник на революцията и превърнат в музей.
1950 г. — Тензин Гятсо - 14-ият Далай Лама, е ръкоположен за държавен глава на Тибет.
1953 г. — След смъртта на Сталин и поставянето на балсамираното му тяло в Мавзолея на Ленин в Москва, сградата е открита като Мавзолей на Ленин и Сталин.
1954 г. — Гамал Абдел Насър е избран за президент на Египет.
1958 г. — В Судан е извършен държавен преврат от военните и цялата власт преминава в ръцете на генерал Ибрахим Абуд.
1962 г. — В списание Нов свят е публикувана първата повест на Александър Солженицин.
1969 г. — В Хелзинки започват преговори между САЩ и СССР за ограничаване на стратегическите оръжия.
1970 г. — Луна (програма): СССР приземява на Луната "Луноход 1" - първият апарат с дистанционно управление, достигнал повърхността на друго космическо тяло.
1973 г. — По повод на Международния ден на студентите настъпва кулминация на масовите протестни действия срещу диктатурата в Политехниката на Атина (Гърция).
1989 г. — Започва Нежната революция в Чехословакия — като легален протест на студенти в Прага, която е потушена от милицията; загива един студент, което дава началото на протести за сваляне на комунистическото правителство (те успяват на 29 декември).
1991 г. — Събранието на Република Македония гласува първата конституция на суверена и независима Република Македония.
2003 г. — Започва мандатът на холивудския актьор Арнолд Шварценегер като губернатор на Калифорния.