Колежаните и студентите, които искат да подобрят психичното си здраве, могат да разчитат на наблюденията на птици, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".

Изследване на учени от университета на Северна Каролина в САЩ установи, че хората, които прекарват време сред природата, съобщават за по-добро общо състояние и по-ниски нива на стрес. Наблюдението на птици е с особено високи резултати в изследването, практикуването му студентите свързват с по-значително намаляване на психическия стрес.

Има доста изследвания за подобряване на благосъстоянието след пандемията, според които юношите и студенти са сред най-силно засегнатите през този период на ограничения, каза Нилс Петерсон, автор на изследването и преподавател в университета.

Наблюдението на птици е сред най-разпространените начини, по които хората взаимодействат с дивата природа в световен мащаб, а университетските кампуси осигуряват възможности за достъп до тази дейност дори в градски условия, каза той.

За изследването учените са използвали анкета с пет въпроса, известна като индекс WHO-5 на Световната здравна организация за измерване на емоционалното благосъстояние.