Случвало се е на всеки – трябва да свършим нещо, а не можем да си спомним какво! Добре де, решаваме, ще се сетим по-късно. Проблемът е, че така и може да не си спомним какво е било намерението ни. Ако не е попаднало в краткосрочната или дългосрочната памет, то е „изтрито” завинаги. Допускаме, че все пак се е озовало в сейфа на дългосрочната памет. На сигурно място е, там ще остане завинаги. Но защо, ако все пак необходимата информация е в базата данни, не винаги услужливо изплува в нужния момент.

Причината е в особеностите на механизма на запомняне, казват специалистите – всеки път мозъкът си създава конкретни ориентири, по които да възстанови информацията. А ние не винаги можем да ги „разпознаем”, казват експертите по мнемоника (б.р. съвкупността от техники и правила за бързо и лесно запаметяване на всякаква информация). Но има много начина да тренираме и развиваме свойството да запаметяваме и ето някои от най-достъпните сред тях:

1. Напомняйте си

Тази техника ще ви помогне да развиете оперативната (краткотрайна) памет, която например често иползваме при математически операции наум. Учените са доказали, че краткосрочната памет съхранява сведения в максимален обем до 18 секунди след използването им. Тоест, ако не си запишете телефон или адрес, не разчитайте, че ще го запомните. Но ако нямате лист и химикал под ръка? Изходът е лесен – повтаряйте данните през 15 секунди, което на практика означава, че обновявате периодично паметта си.

2. Аналогия с части от тялото

Това е метод, базиран на простите асоциации, който помага да се запомнят големи обеми от детайлни сведения. Системата за запомняне по ориентири от човешкото тяло е необичайна, но е доказано добър способ да се съхранява и извлича информация в нужния момент. Същността й е в това да се свързва конкретна информация с определена част от човешкото тяло, създавайки във въобръжението „снимка” на асоциацията.

3. Съсредоточаване

Много студенти и ученици са убедени, че музиката или включеният телевизор не им пречат да учат. Точно обратното е, казват учените. Страничният шум и мърдащите изображения на екрана възпрепятстват запомнянето на важна информация, тъй като мозъкът постояно превключва между различните дразнители и се опитва да обработва информацията от тях. Затова, учите ли, изолирайте всичко излишно.

4. Свързано повествование

Това е способ за запаметяване на предмети, които нямат връзка помежду си. Например, трябва да запомните списък с покупки. Измислете си абсурдна история с тяхно участие, нещо от сорта на: „Солта тръгнала на пазар, но се подхлъзнала на олио и си навехнала крака. На помощ се притекли захарта и брашното. Накрая всички заедно се почерпили със сладолед.”  Пълен брътвеж, разбира се, но върши отлична работа, ако трябва да запомните, че трябва да купите сол, олио, захар, брашно и сладолед.

5. Ключови думи

Този хитър трик, използван в някои школи при изучаване на чужди езици, ще ви помогне със сигурност – за да запомните непозната и сложна дума, свържете звученето й с добре известна ви дума или сбор от думи, дори и ако нямат смисъл като словосъчетание.