След редица проучвания и изследвания, направени в последните години, е категорично установено, че захарта несъмнено е пристрастяваща. В някои случаи се сравнява с реакциите, които се получават от приема на наркотик, а понякога може да се окаже също толкова вредна и опасна, пише Станимир Михов в своя блог, посветен на фитнеса и здравословното хранене. Освен за развалянето на доброто здраве и физическо благосъстояние, тя повлиява и неблагоприятно на ума, поддържането на здравословни килограми, доброто настроение, съня и нивата на енергия. Днешните заети, работещи и живеещи на бързи обороти хора, консумират около пет пъти повече захар от допустимото на ден. Те я приемат почти неусетно, хранейки се главно с изкуствено приготвени и пакетирани храни. Снаксове, чипсове, сладкиши, безалкохолни напитки – в тях се съдържат почти 75% от това количество “скрита захар”. Тази статистика е доста плашеща, особено ако се вземе предвид, че прекалената консумация на захар може да доведе дори до по-висок риск от ракови заболявания и диабет. Възниква въпросът: Колко е максималната допустима дневна доза захар? Смята се, че за мъжете тя не трябва да надвишава 50гр., докато жените трябва да са малко по-стриктни и да не надвишават 40 гр. дневно. Това са максимални допустими граници, а не препоръчителни.

Вижте какви вреди може да донесе редовната консумация на голямо количество захар и какво би се случило с организма ви, в случай че решите да намалите или дори да спрете изцяло захарта за определен период от време и така да промените цялостното си виждане по отношение на храненето.

1. Ще свалите излишни килограми

Свалянето на излишни килограми е трудна задача за повечето хора. Малка промяна в ежедневните хранителни навици, може да даде голям резултат в борбата с излишните килограми. Редуцирайки приетото количество захар е именно такъв вид промяна. Има редица проучвания, които показват как при еднакъв брой приети калории, групите подложени на ниско количество захар и преработени въглехидрати, горят повече калории дневно, спрямо тези, които са били на режим с нисък прием на мазнини. Консумирането на храни и напитки, съдържащи фруктоза, също имат свойствата да допринесат за покачването на килограми и затлъстяване.

Прекомерната консумация на сладки храни през продължителен период от време е предпоставка за резистентност към хормона инсулин. Ефектът от тази резистентност е забавен метаболизъм и складиране на допълнително количество мазнини. След като се е изградила тази резистентност, може да се окаже труден обратният процес, затова превенцията е най-доброто средство. Инсулинът не е единственият хормон засегнат от прекомерната консумация на захар. Тя също взаимодейства с функцията на лептина. Този конкретен хормон е отговорен за контролирането на апетита и отговаря затова как ще бъде използвана глюкозата, съхранена в черния дроб. Когато тялото ни не е способно да прочете правилно сигналите на лептина, това може да доведе и до наддаване на нездравословно тегло.

2. Ще се храните по-здравословно и по-пълноценно

Захарта е носител на празни калории. Тя дава временно фалшиво чувство за ситост. Повишава енергията само за кратък период от време, след което енергийните нива бързо се снижават, дори до по-ниски граници от тези, преди приема на захар. Този механизъм е и основна предпоставка да се изпитва постоянна нужда от сладки храни. Да липсва апетит за здравословно и пълноценно хранене, ниска енергия и тонус през целия ден, повишен риск към диабет.

В захарта не се съдържат витамини, минерали или фибри, но също така тя може да попречи на организма при правилното им усвояване.