За повечето от нас модерната наука изглежда нещо неразбираемо и плашещо. Нещо, което е във властта на хора, които имат способността да манипулират и изследват природата с едва ли не магически средства.

Не бива обаче да забравяме, че далеч не всичко е известно на науката (колкото и могъщ инструмент да е тя) и че има въпроси, на които учените също не могат да дадат конкретен отговор, както не бихме могли и ние с вас.

В следващите редове ви представяме някои от най-забележителните природни феномени, които остават непонятни за изследователите. За момента.

1. Поясът на Кайпер. В края на Слънчевата ни система е разположен пояс от комети и астероиди, известен на науката като пояс на Кайпер. Анализи показват, че количеството обекти в астероидния пояс намалява чувствително с времето. Едно от по-невероятните обяснения е, че феноменът се дължи на наличието на мистериозна планета Х, обикаляща в този отдалечен от нас регион, която с гравитацията си „обира“ отломките от пояса.

2. Плацебо ефектът. Показва колко слабо все още познаваме човешката психика и силата на мозъка да контролира тялото. Плацебо ефектът демонстрира как в много от случаите прилагането на явно неефективни методи на лечение, като например даването на захарни хапчета, може да подобри състоянието на пациента не по-малко от истинското лекарство.

Единственото условие е самият пациент да не знае, че е „лекуван“ с несъществуващо лекарство и да бъде убеден в ефективността на лечението. Учените предполагат, че плацебо ефектът е по същество биохимичен, но неговият генезис за момента е неизвестен.