10 мита, развенчани от съвременната наука

24 март 2019 г., 23:00
4309

Shutterstock

"Поне един час след като си се нахранил, не бива да влизаш в морето - иначе може да получиш преплитане на червата и да умреш!" Тази страшна перспектива наистина ме държеше далеч от водата като дете. Днес митът е наполовина развенчан: медицината не е документирала случай на удавяне вследствие на преяждане. Но той не е единственият – ето още „научни” твърдения, неиздържали „изпита” за достоверност.

Изчислителните машини са плод на днешната епоха

Всички знаят, че първият електронен цифров компютър - в днешния смисъл на понятието - е известният Atanasoff–Berry Computer (ABC), изобретен от Джон Атанасов, американски инженер от български произход. Но на малко хора е известно, че първият механичен аналогов компютър, известен днес като „механизмът от Антикитера”, е създаден през 150-100 г. пр.н.е., като тази технология очевидно не е била нова дори за онова време.

Съвременни възстановки доказват, че този ръждясал артефакт е представлявал изключително прецизно изчислително устройство, създадено да калкулира позициите на известните по това време астрономически тела (планети и звезди), да предсказва слънчеви и лунни затъмнения, както и да определя датите според няколко различни календарни системи. Древната машина е намерена от гмуркачи в потънал кораб през 1900 г. в близост до бреговете на остров Антикитера, северозападно от остров Крит.

Използваме едва 10 процента от мозъка си

Странно е, че в началото на 21. век все още вярваме в това! Тази погрешна теория обикновено се свързва с Айнщайн, при това съвсем незаслужено, тъй като ученият никога не е казвал нещо в този смисъл. Всъщност съвременните изследвания показват, че непрестанно използваме много повече от 10% от нашето сиво вещество. Факт е, че в човешкия мозък няма „спящи” зони и на практика нито една част от него в никой момент не е изцяло пасивна.

В момента на Земята живеят повече хора, отколкото от началото на човешката история досега

Няма точна сметка за броя на хората, които са живели от началото на човечеството до днес. Най-добрите предположения на учените сочат цифра някъде между 45 и 250 млрд. души. Но дори и да приемем за вярна най-ниската цифра 45 млрд., тя далеч надхвърля днешните 6,6 млрд. души, които живеят на Земята. Този факт, изглежда, е бил добре известен на Артър Кларк, защото първото изречение на романа му „2001: Една одисея в Космоса” от 1968 г. гласи: "Зад всеки човек стоят 30 призраци, защото това е съотношението, с което мъртвите надвишават живите".

Алкохолът убива мозъчни клетки

Това е стар мит, очевидно измислен от същите хора, които твърдели, че ако алкохолът попадне в кръвоносната ти система, може да се подпалиш и да изгориш жив. Според съвременната наука това притеснително твърдение просто не е вярно. Алкохолът далеч не убива мозъчните клетки – консумиран в умерени количества (с много сериозен акцент върху думата „умерени”), той дори може да подобри когнитивните функции на мозъка и да запази умствения потенциал до преклонна възраст.

Дъждовните капки имат формата на сълзи

Съвсем не. Малките капки имат сферична форма, създадена под въздействието на въздушното налягане върху тяхната повърхност. Капките, по-широки от 2,5 мм, се сплескват като хамбургер. Най-големите се отварят като парашут и се разпадат от въздушното налягане, докато падат.

Косата и ноктите продължават да растат и след смъртта

Този мит вероятно се е родил от романа на Ерих Мария Ремарк „На Западния фронт нищо ново”, където авторът описва как ноктите на загиналия му приятел продължавали да растат. Спокойно и с известно облекчение можем да развенчаем това вярване. Истината е, че след смъртта кожата се дехидратира, поради което се свива – затова сякаш косата и ноктите изглеждат по-дълги. Всъщност за техния растеж се изисква сложен хормонален обмен, който е невъзможен след смъртта.

Ако го вдигнеш от земята до пет секунди, може да го изядеш

Теорията, че нещо се замърсява пет секунди след като падне на земята, е удобна за майките с малки деца, но от научна гледна точка си е направо смехотворна. Ако по земята или по пода има микроби и бацили и храната падне върху тях, те ще полепнат върху нея незабавно. От друга страна, редно е да кажем, че да се поглъщат микроби и мръсотия не е чак толкова страшно – по този начин си изграждаме по-силна имунна система.

Великата китайска стена е единственото съоръжение, построено от човека, видимо от Космоса

Въпреки внушителната й дължина от 8851 км стената всъщност не се вижда „с просто око” от Космоса. Иначе щяха да бъдат видими и много шосета и магистрали, които са по-широки от нея. В различните си участъци стената е широка от 4,5 до 10 метра.

Трябва да се пият най-малко по два литра вода на ден

Този фалшив мит се заражда през 1945 г., когато станало популярно твърдението, че един възрастен човек трябва да изпива по 1 мл вода за всяка погълната калория. Истината е, че не съществува минимална норма за пиене на вода. Нуждата на организма от вода зависи от много фактори и е индивидуална. Факт е, че прекаляването с вода също може да бъде опасно за здравето, а в по-екстремни случаи може да доведе дори до смърт, предизвиквайки хипонатриемия (намалено съдържание на натрий в организма).

Жена не може да забременее по време на менструалния си цикъл

Въпреки че е малко вероятно, „когато става дума за забременяване, невъзможни неща няма”. Това казва Аарон Керъл от Университета в Индиана, САЩ, съавтор на книгата „Не си гълтай дъвката - митове, полуистини и откровени лъжи за твоето тяло и здраве”. Той обяснява, че след като попаднат в женското тяло, търпеливите сперматозоиди могат да „чакат” за яйцеклетка повече от седмица. Овулацията може да настъпи малко след или дори по време на менструалния цикъл, докато трае кръвотечението. 

Милена Николова

Ключови думи:
Коментари