"Поне един час след като си се нахранил, не бива да влизаш в морето - иначе може да получиш преплитане на червата и да умреш!" Тази страшна перспектива наистина ме държеше далеч от водата като дете. Днес митът е наполовина развенчан: медицината не е документирала случай на удавяне вследствие на преяждане. Но той не е единственият – ето още „научни” твърдения, неиздържали „изпита” за достоверност.

Изчислителните машини са плод на днешната епоха

Всички знаят, че първият електронен цифров компютър - в днешния смисъл на понятието - е известният Atanasoff–Berry Computer (ABC), изобретен от Джон Атанасов, американски инженер от български произход. Но на малко хора е известно, че първият механичен аналогов компютър, известен днес като „механизмът от Антикитера”, е създаден през 150-100 г. пр.н.е., като тази технология очевидно не е била нова дори за онова време.

Съвременни възстановки доказват, че този ръждясал артефакт е представлявал изключително прецизно изчислително устройство, създадено да калкулира позициите на известните по това време астрономически тела (планети и звезди), да предсказва слънчеви и лунни затъмнения, както и да определя датите според няколко различни календарни системи. Древната машина е намерена от гмуркачи в потънал кораб през 1900 г. в близост до бреговете на остров Антикитера, северозападно от остров Крит.

Използваме едва 10 процента от мозъка си

Странно е, че в началото на 21. век все още вярваме в това! Тази погрешна теория обикновено се свързва с Айнщайн, при това съвсем незаслужено, тъй като ученият никога не е казвал нещо в този смисъл. Всъщност съвременните изследвания показват, че непрестанно използваме много повече от 10% от нашето сиво вещество. Факт е, че в човешкия мозък няма „спящи” зони и на практика нито една част от него в никой момент не е изцяло пасивна.

В момента на Земята живеят повече хора, отколкото от началото на човешката история досега

Няма точна сметка за броя на хората, които са живели от началото на човечеството до днес. Най-добрите предположения на учените сочат цифра някъде между 45 и 250 млрд. души. Но дори и да приемем за вярна най-ниската цифра 45 млрд., тя далеч надхвърля днешните 6,6 млрд. души, които живеят на Земята. Този факт, изглежда, е бил добре известен на Артър Кларк, защото първото изречение на романа му „2001: Една одисея в Космоса” от 1968 г. гласи: "Зад всеки човек стоят 30 призраци, защото това е съотношението, с което мъртвите надвишават живите".

Алкохолът убива мозъчни клетки

Това е стар мит, очевидно измислен от същите хора, които твърдели, че ако алкохолът попадне в кръвоносната ти система, може да се подпалиш и да изгориш жив. Според съвременната наука това притеснително твърдение просто не е вярно. Алкохолът далеч не убива мозъчните клетки – консумиран в умерени количества (с много сериозен акцент върху думата „умерени”), той дори може да подобри когнитивните функции на мозъка и да запази умствения потенциал до преклонна възраст.

Дъждовните капки имат формата на сълзи

Съвсем не. Малките капки имат сферична форма, създадена под въздействието на въздушното налягане върху тяхната повърхност. Капките, по-широки от 2,5 мм, се сплескват като хамбургер. Най-големите се отварят като парашут и се разпадат от въздушното налягане, докато падат.