Чудили ли сте се някога какво точно предизвиква т.нар. „сладоледени главоболия“? Съществуват множество теории по въпроса. Едва наскоро обаче учени успяха да разберат какво точно се случва в тялото ни.

Оказва се, че болката идва от светкавичното увеличаване на притока на кръв през основен кръвоносен съд в мозъка - предната церебрална артерия.

Проучванията показват, че болката отслабва, след като притокът на кръв бъде ограничен. По време на експерименти доброволците са пили ледено студена вода със сламка притисната към небцето им, след което пили вода със стайна температура. Проучванията показват, че предната церебрална артерия се разширява светкавично и залива мозъка с кръв, когато доброволците чувстват болка. Скоро след това разширяване същият кръвоносен съд се свива, а болката отмира.

„Мозъкът е един от важните органи в тялото и трябва да работи постоянно. Той е доста чувствителен на температура, така че разширяването на кръвоносните съдове може би придвижва топла кръв към тъканта, така че мозъкът да остане топъл", казват учените.

Тъй като черепът обаче е затворена структура, внезапният приток на кръв може да увеличи налягането и да породи болка. Свивайки отново кръвоносния съд, тялото може би реагира, за да намали налягането, преди то да достигне опасни нива. Подобни промени в притока на кръв може да се случват и при мигрените, посттравматичните главоболия и други типове главоболия. Ако по-нататъшни проучвания потвърдят тези съмнения, тогава намирането на начини за контролирането на притока на кръв може да предложи нов вид лечение за тези състояния. Лекарства, които блокират внезапното разширяване на кръвоносните съдове, може да са един от начините за борба с главоболието.

Източник: curiosity.com