Всяко лято хората по света изяждат тонове сладолед. Но ако поглъщат сладоледа прекалено бързо и лакомо, мнозина усещат внезапна, остра режеща болка в главата, известна като „главоболие, причинено от студен стимул“, или на медицински език „сфенопалатинова ганглионевралгия“.  Тази болка продължава между 20 секунди и две минути.  

„Съществуват много теории защо това се случва – казва д-р Войтек Мидларж от университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор. – Според най-правдоподобната от тях температурата на небцето спада драстично, когато слагаме в устата си голямо количество много студена храна или течност. Кръвоносните съдове се стесняват автоматично – рефлекс за оцеляване, за да се поддържа телесната температура“. След свиването съдовете отново бързо се разширяват. Мидларж продължава: „Тази рикошираща дилатация изпраща на мозъка сигнал за болка посредством нерв, т.нар. нервус тригеминус (троичен нерв), чието най-горно разклонение се простира до средата на лицето и челото.“

Казано по-просто, тъй като в небцето се свиват няколко мускула, ни заболява друго място, по-точно темето. Интересното е, че не всеки е засегнат от сладоледено главоболие. Екип учени от Канада е установил, че едва всеки трети е податлив на болка в главата от студ. Има данни, че по-предразположени към нея са мигренозните пациенти. Но пак не е съвсем сигурно. Във всеки случай в научните кръгове вярват, че чрез изследване на сфенопалатиновата ганглионевралгия ще бъде постигнат напредък и в лечението на мигрената. Защото за разлика от сладоледеното главоболие, което трае кратко, мигренозният пристъп може да продължи до няколко дни. И болката е несравнима с дребното неудобство при яденето на сладолед. При това няколко хитрости могат да ви помогнат да го избегнете изцяло: яжте сладоледа бавно, на малки хапки, като го задържате в устата. Това дава време на тялото да свикне с промяната. Освен това, ако все пак се появи болка, може да се опитате да затоплите хапката допълнително с език. Лекарите не съветват да приемате болкоуспокояващи. Докато те подействат, проблемът отдавна ще е изчезнал от само себе си.

Нещо любопитно: изглежда околната температура няма никакво влияние върху този феномен. Случва се и в топли, и в по-хладни дни. И не само хората са засегнати, но и животните. Това изпитала на свой гръб орангутанката Зума от зоологическата градина в Дортмунд. Там на приматите давали през лятото плодов сладолед, за да се разхладят. Тъй като Зума погълнала нейния прекалено бързо, очевидно и тя усетила въпросната неприятна болка. Но всичко приключило само след няколко секунди, обясняват от зоопарка.