Разнообразието на сладолед е огромно: мляко, плодове, крем, крем брюле, сорбе от горски плодове. Няма дете, дори и най-злоядото, което да откаже леденото изкушение. Може да го предложите като десерт в края на основното хранене или като вкусна закуска.
Диетологът д-р Марина Копитко разкава

как да изберем здравословно лакомство

Класическият сладолед е балансиран продукт по отношение на съдържанието на протеини, въглехидрати и мазнини.
Най-висококалоричните се правят се от краве мляко с добавка на сметана, кондензирано мляко и захар. Има и по-малко мазнини - кремообразен сладолед с най-ниското съдържание на мазнини в млечните продукти.

Какъв сладолед да изберете
Идеалното съотношение на съставките в сладоледа е: около 20 грама протеин на 100 грама.
Количеството мазнини може да варира от 5 до 20. Ако на етикета пише, че мазнините са повече отколкото протеини, тогава продуктът влиза в категорията “мазни“ и не е за всеки ден 

С какво да го комбинирате
По-добре е да изберете класически сладолед и да добавите примерно горски плодове към него или такива, каквито имате в момента вкъщи. Така ще балансирате белтъчно-въглехидратно-мастния състав с полезни фибри.
Някои обичат да пият горещо кафе със сладолед, но температурната разлика (леден десерт и топла напитка), е вредна за зъбния емайл. За да не се откажете от удоволствието, можете да пиете топло кафе с леко разтопен сладолед. Това предложение важи за родителите.

На закуска или между храненията
В идеалния случай първото хранене за деня трябва да е богато на протеини – например - омлет. А за десерт пригответе сладолед с плодове.
Една порция за възрастен не бива да е повече от 100 грама. За детето на половина.
Припомнете си важното правило: колкото повече протеин съдържа, а по-малко мазнини, толкова по-добре.

А за закуска са подходящи студени десерти с горски плодове. Калорийте в тях са по-малко отколкото в млечните разновидности.
Идеалният вариант е домашен сладолед от банан и заквасена сметана. 

Как да определите дали сладоледът е пресен
Когато гребнете с пластмасова лъжица, ако слодоледът се отделя лесно, значи е пресен и не е замразяван повторно.
Ако се разпада има ли ледени кристали, най-вероятно срокът на годност, условията на транспортиране или съхранение са били нарушени.

Новите родители