Изглежда, че тялото не престава да се движи дори и след смъртта. И не, не става дума за зомбита. Според ново изследване, направено от австралийски учени, труповете не се вдървяват, а напротив – те продължават да се движат близо една година след смъртта вследствие на процеса на разлагане.

Изследването е било проведено във ферма за трупове в Австралия, където изследователите проучват начините, по които телата ни се разлагат. Това, от своя страна, би могло да подобри техниките на съдебната медицина. Екипът е прегледал таймл-лапс клипове на разлагащи се тела (включващи кадри през 30 минути в рамките на 17 месеца).

Учените са очаквали да видят движения в първите дни след смъртта, но установяват, че телата се движат в продължение на над година и половина. Тези потрепвания най-вероятно са вследствие на изсъхване на сухожилията.

„Открихме, че ръцете се движат значително – и от плътното си разположение до тялото те малко по малко се озовават навън от него“, казва водещият изследовател Алисън Уилсън пред ABC News Australia.

„Това изследване е особено важно, тъй като ще помогне на пазителите на реда при разрешаването на престъпления, както и при проучванията на различни бедствия – обяснява Уилсън. – Важно е както за жертвите, така и за техните семейства. В много случаи предоставя глас на самата жертва, с помощта на който тя може да разкаже своята история.“

Източник: IFLScience