Ако мъртвите можеха да говорят, вероятно биха имали много за казване. Все пак, това би било доста по-трудно ако можете да издадете само един звук и нямате език.

При тези непростими условия, на 3000-годишната египетска мумия Несямун трябва да ѝ бъде простено, че едва измърмори едно „еееехх“.

След няколко хилядолетия на безмълвие, това беше звукът, който учените чуха, когато отпечатаха чрез 3D технология гласовия тракт на мумията.

"Той със сигурност не може да говори в момента", призна Дейвид Хауърд, логопед от Лондонския университет, пред The ​​New York Times.

"Но мисля, че е напълно правдоподобно да предположим, че един ден ще бъде възможно да се възпроизвеждат думи по начин, по какъвто биха звучали в действителност".

Хауърд е правил подобни неща и преди, но само по гласните трактове на живи хора. Според неговия опит обаче той казва, че този гласен звук е много реалистичен. Преминаването от него към реч очевидно е огромна стъпка, но процесът поне е стартиран.

През 2016 г., използвайки компютърна томография, учените успяха да пресъздадат гласа на мумията Ötzi the Iceman, но гласните му звуци са много по-дрезгави от тези на Несямун.

Този път изследователите използваха подобен метод, за да пресъздадат гласовия тракт на Несямун - от устните на мумията до ларинкса. Свързвайки високоговорител с компютър, екипът направи един вид изкуствен ларинкс, използвайки компютъра за генериране на звук за гласовия тракт.