Учените разкриха резултатите от скорошно изследване на ДНК от 151 древни египтески мумии. Останките са били изровени около древния погребален район на Абусир-ел Мелек - на западния бряг на долната част на река Нил. Те датират от периода между 14. в. пр. Хр. до 4. в. след Хр. Извличането на генетична информация от подобни древни мумии обаче се оказа наистина трудна задача през годините до степента, в която учените са сметнали, че е невъзможна.

“Горещият египетски климат и високата влажност в много египетски гробници както и някои химикали, които са били използвани в някои древни техники за мумуфициране, са допринесли за деградацията на ДНК-то им и са дали причина да се смята, че добиването на генетична информация от мумиите е непосилно трудно,” обяснява Йоханес Краузе.  

Въпреки тези трудноси, новото изследване доказа, че всъщност е възможно да се извлече ДНК от древните мумии в Египет. По този начин се отваря вратата към историческа генетична информация, която доскоро беше недостъпна за науката.

В резултат на анализите учените са заключили, че генотипът на жителите на Древния Египет е близък до този на днешното население на Близкия изток – Сирия, Ирак, Турция, Йордания, Ливан и Израел.

Учените отбелязват, че влиянието на гени на хора от централната и южните части на Африка върху египтяните започва да се проявява за първи път едва в IV-V век. Дотогава египетският генотип оставал практически непроменен.

Източник: Science Alert