Учени от Австралия реконструираха лицето на древна египетска мумия, използвайки 3d принтер, за да създадат копие на черепа и техники от криминалистиката, за да ѝ вдъхнат живот.
И докато скулптурата е страхотна сама по себе си и позволява да хвърлим поглед към една древна култура, реконструкцията също ще помогне на студентите да изучават заболяванията при миналите поколения, казват учените от екипа.

„Идеята за проекта е да се вземе мумията и в известен смисъл, да се върне към живот с помощта на новите технологии.” – казва Варша Пилброу, един от членовете на екипа от Университета на Мелбърн.
„По този начин тя може да стане много повече от интригуващ обект, който да бъде изложен на показ. Чрез нея студентите ще могат да учат как да диагностицират патологиите, които бележат анатомията ни, и да научат как цели групи от населението може да бъдат засегнати от средата, в която живеят.

Мумията, която била просто увита глава без тяло – е била открита случайно, когато куратор преглеждал музейната сбирка на университета.

Екипът предполага, че главата е била донесена в университета от Фредерик Ууд Джоунс, археолог, който впоследствие става професор по анатомия, преподавал там в началото на миналия век.

„Лицето ѝ е съхранено изправено, в знак на уважение” – казва кураторът на музея Раян Джефрис. „Тя някога е била жив човек, също като всички човешки останки, които сме запазили тук и не можем да забравим това.”

Решението да се реконструира лицето идва, когато Джефрис започва да се опасява, че черепът постепенно загнива отвътре. Екипът не може да развие мумията, за да провери дали всичко е наред и рискува допълнително да повреди останките.