Реконструираха лицето на 2300-годишна египетска мумия

05 септември 2016 г., 11:47
18433

Учени от Австралия реконструираха лицето на древна египетска мумия, използвайки 3d принтер, за да създадат копие на черепа и техники от криминалистиката, за да ѝ вдъхнат живот.
И докато скулптурата е страхотна сама по себе си и позволява да хвърлим поглед към една древна култура, реконструкцията също ще помогне на студентите да изучават заболяванията при миналите поколения, казват учените от екипа.

„Идеята за проекта е да се вземе мумията и в известен смисъл, да се върне към живот с помощта на новите технологии.” – казва Варша Пилброу, един от членовете на екипа от Университета на Мелбърн.
„По този начин тя може да стане много повече от интригуващ обект, който да бъде изложен на показ. Чрез нея студентите ще могат да учат как да диагностицират патологиите, които бележат анатомията ни, и да научат как цели групи от населението може да бъдат засегнати от средата, в която живеят.

Мумията, която била просто увита глава без тяло – е била открита случайно, когато куратор преглеждал музейната сбирка на университета.

Екипът предполага, че главата е била донесена в университета от Фредерик Ууд Джоунс, археолог, който впоследствие става професор по анатомия, преподавал там в началото на миналия век.

„Лицето ѝ е съхранено изправено, в знак на уважение” – казва кураторът на музея Раян Джефрис. „Тя някога е била жив човек, също като всички човешки останки, които сме запазили тук и не можем да забравим това.”

Решението да се реконструира лицето идва, когато Джефрис започва да се опасява, че черепът постепенно загнива отвътре. Екипът не може да развие мумията, за да провери дали всичко е наред и рискува допълнително да повреди останките.

Вместо това те използват скенер за компютърна томография, за да видят какво се случва вътре. „Компютърната томография отвори още куп въпроси и насоки на изследване и ние осъзнахме, че това е страхотна научна и преподавателска въможност за съвместно изследване.”

За да помогнат да се реконструира лицето по това, което са открили за черепа, учените се обръщат към екип експерти по криминалистика от Университета Монаш.
Въз основа на данните от сканирането на черепа, екипът от Монаш установява, че главата някога е принадлежала на жена – която учените кръщават Меритамун – живяла вероятно около 300 година пр. Хр.

Все още има още предстои да се направи въглеродно датиране, за да се фиксира точният период от време.

Въоръжен с данните от компютърната томография, специалистът по създаване на модели Гавън Мичъл успява да използва 3D принтер, за да създаде точно копие на черепа.

С него екипът се обръща към Дженифър Ман, скулптор криминалист, която изключително внимателно реконструира лицето на мумията, използвайки восък и всички данни, събрани от колегите й.

„Невероятно е, че черепът ѝ се е запазил в такова добро състояние през цялото това време, а моделът, който Гавън проектира, беше прекрасен в подробностите си” – казва Ман. „Това е наистина трогателна работа и невероятно важна, за да се идентифицират в крайна сметка хората, които иначе биха останали незнайни.”

Крайният резултат е напълно реконструирано лице, което предлага уникален поглед към външния вид на древните египтяни.

Работата на екипа все още предстои да бъде публикувана в рецензирано научно издание, така че техниката тепърва очаква щателна проверка, въпреки че публикацията най-вероятно ще дойде след като се направят допълнителни анализи с помощта на радиовъглеродно датиране.

Видеото по-долу показва как изглежда процесът на реконструкцията.

Източник: Science Alert

Коментари