Според легендите, нацистите са скрили цял влак, натоварен със злато и скъпоценности в таен тунел, докато съветската армия е напредвала към Берлин в края на Втората Световна Война. Както частни лица, така и правителства са спонсорирали търсенето на този влак през последните десетилетия.

Последното лято, Пьотр Копер и Андреас Рихтер, двама аматьори-изследователи, обявиха, че са идентифицирали мястото, където е бил заровен влака. Градът Валбржих в Полша.

Ентусиазмът е бил охладен след като научната комисия от Университета за Наука и Технологии в Краков, Полша се опитала да верифицира находките на двамата но не намерила никакво доказателство за влака.

Въпреки всичко Копер и Рихтер продължили. Тази седмица те са започнали същнски разкопки на мястото, за което вярват, че е скрило мистериозния влак. Двамата твърдят, че скенерите им са засекли земна аномалия във форма на влак. Фотоси от локацията показват, че екипът вече е отместил значително земни маси с ескаватор. Дойче Веле предава, че екипът възнамерява да копае на дълбочина около 6 метра.

“Подозирам, че дори и да се открие нещо търсачите на злато ще бъдат разочаровани,” казва Дейвид Пасмор, лектор в университета в Нюкасъл, Великобритания, който е геоархеолог и има опит с разкопки по бойните полета от втората световна война. “Няма убедително доказателство за скрити влакове, въпреки използването на модерна геотехноилогия за сканиране на пластовете.”

Източник: Livescience