За милиони хора по света, които живеят в условията на пандемия от коронавирус, сънят не носи облекчение. Начинът, по който тя се настани в ежедневието ни, води до безсъние, лоши и особено ярки сънища, страдание от изолацията, мъка и чувство на страх, според редица психолози.

Експертите твърдят, че човечеството рядко е изпитвало „колективно сънуване“ в такъв широк мащаб в записаната история. Сега обаче това се случва с пълна сила.

„Доколкото знам, никой не е изследвал сънищата по време на пандемията от испански грип през 1918 г., а това вероятно би било най-сравнимото нещо“, каза професорът от Харвардския университет Дейдър Барет пред Асошиейтед прес.

„Сега ние просто имаме смартфоните си до нашето легло. Записването на сънищата ни никога не е било по-лесно.”

Барет, която преди е изучавала сънищата на оцелелите след 11-ти септември и британските военнопленници през Втората световна война, вече е събрала 6000 свидетелства от около 2400 души по време на настоящата коронавирусна криза.

Свидетелствата идват от хора по целия свят. Оказва се, че мнозина изживяват забележително подобни сънища, показващи, че психологическите ефекти на вируса надхвърлят културата, езика и националните граници.

Според Барет, много хора сънуват как се разболяват от COVID-19. Междувременно други сънуват как губят контрол. В такъв сън един човек е бил в капана на заразени хора, които кашлят около него.

Повечето са тревожни сънища от по-ниско ниво, а не кошмари, предизвикани от травма. Но това се променя драстично за здравните работници на първа линия, посочва Дейдър Барет.

„Доставчиците на здравни грижи са тези, чиито сънища приличат на следствие от травма. Те имат кошмари, свързани с реалните събития. Сънищата връщат ужаса, изживян в действителността. Освен това медицинските работници често сънуват във връзка с това как са отговорни за спасяването на живота на даден човек, но не успяват да се справят и този човек е напът да умре“, посочва още тя.

Междувременно професорът от университета в Корнел, Кати Карут, също анализира сънищата на тези, които преживяват коронавируса. Тя твърди, че сънищата от пандемията напомнят на тези на оцелелите от Хирошима, които се притеснявали от невидимо излъчване на радиация, както и на някои кошмари, описани от ветерани от войната във Виетнам.

Докато хората по целия свят може би изпитват подобни смущаващи и ярки сънища, много американци съобщават, че се мъчат да спят добре на фона на пандемията. Проучване, поръчано от SleepStandards, интервюира 1014 американци за техния ритъм на живот по време на карантината.

Според данните, 76,8 процента от хората съобщават, че сънят им е засегнат от идването на заразата в САЩ.

Източник: Daily Mail / Gospodari