Откритието е първата крачка към лечението на тежки психични заболявания и посттравматични кошмари, съобщава Yahoo News.

Използвайки безобиден електрически ток, учени успяха да модифицират съня на човек по такъв начин, че той да сънува осъзнати сънища, които се считат за особено силна форма на сън.

Откритието дава възможност на учените да надникнат в механизма на съня като самите осъзнати сънища се считат за междинна фаза между две форми на съзнание. Счита се, че този вид сънища се среща само при хората. При тях сънуващите могат да участват активно във въображаемите преживявания на съня и да ги манипулират.

Осъзнатите сънища могат да бъдат изключително живи и реални в зависимост от степента на самоосъзнатост на сънуващия по време на съня.

Благодарение на техника, наречена променлива мозъчна електрическа стимулация учени от Университета във Франкфурт са провели успешен опит с 15 жени и 12 мъже, чиито сънища били модифицирани в лабораторни условия.

Електрическата стимулация на мозъка може да помогне на жертви на стресови състояния като им позволи да управляват сънищата си и така да избегнат преследващите ги кошмари, твърдят учените.