Мистериозен тунел, които векове наред е оставал скрит от хорските очи, бе открит в Тапозирис Магна (на запад от Александрия) под гигантски древен египетски храм, посветен на бог Озирис. Някои спекулират, че той води към отдавна изгубената гробница на Марк Антоний и Клеопатра.

Въпреки че тези доста смели твърдения вероятно са преувеличени, не за първи път археолози изказват предположението, че въпросната гробница се намира в древния комплекс Тапозирис Магна.

Тунелът е дълъг цели 1305 метра и е издълбан на дълбочина от около 13 метра. Той бе открит наскоро от доминиканско-египетска археологическа мисия, ръководена от Университета на Сан Доминго, предава Египетското министерство на туризма и антиките.

Смята се, че преди векове тунелът е пропаднал заради земетресение. Източник: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Д-р Катлин Мартинс, ръководителката на разкопките, описва находката като „инженерно чудо“. Според нея архитектурния дизайн на тунела напомня доста този на Евпалиновия тунел в Гърция – древен 1036-метров тунел, който е преминавал през планината Кастро и преди да рухне е изпълнявал ролята на акведукт.

Изследванията показват, че тази област от египетското крайбрежие е била разтресена най-малко от 23 земетресения в периода 320 г. сл. н.е. – 1303 г. сл. н.е. Археолозите смятат, че това е довело до рухването на новооткрития тунел.

Вече няколко години д-р Мартинс и нейният екип проучват развалините около Тапозирис Магна. Мястото се състои от останки на древен египетски град, като това, което е останало от храма на Озирис, се намира в центъра.

От 2009 г. насам съществуват спекулации, че гробницата на Марк Антоний и Клеопатра VII - последният монарх от Елинистическия Египет, който е управлявал Египет от 51 г. пр. н.е. до 30 г. пр. н.е. - се намира именно в Тапозирис Магна. Връзката им се популяризира от прословутата трагедия на Уилям Шекспир и според гръко-римския историк Плутарх обречените влюбени са заровени заедно.

През 2009 г. в Тапозирис Магна са открити множество артефакти (включително монети с името на Клеопатра и маска, която вероятно изобразява Марк Антоний), които карат археолозите да смятат, че гробницата на двойката се намира в близост. Впоследствие д-р Мартинс заявява, че според нея Антоний и Клеопатра са погребани в една и съща гробница, която вероятно се намира край храма на Тапозирис Магна.

Макар и да е изкушаващо да спекулираме, че този тунел води до отдавна изгубената гробница, вероятността е малка. Един ден бъдещи археологически експедиции в района обаче могат действително да се натъкнат на нея.

Източник: IFSlcience