Археолози се натъкнаха на приблизително 40 мумии, 10 от които са на деца, на юг от Кайро, Египет, предава „Ройтерс“. Те са се помещавали в древни погребални камери, издълбани на 9 метра дълбочина в скални масиви.

Изследователите смятат, че мумиите са на семейства от средната класа, които най-вероятно са живеели през епохата на Птолемеите, древноримската или византийската епоха.

„Има нещо наистина специално в тази находка. Тези мумии са оцелели във византийската епоха. Но кои са те? Кои са хората? Това е само началото на нашето археологическо откритие – коментира Мустафа Вазири, говорител на министър на археологията. - Не знаем имената им, но ако съдим по метода на мумификация, можем да разберем, че става дума за хора с престиж. Вероятно са имали позиция в обществото и са практикували важни професии“.

Част от мумиите, които са в добро състояние, са намерени увити в лен. Други са били поставени в дървени или каменни саркофази.

Археолозите допълват, че те са били украсени с „демотично писмо” - форма на древноегипетска писменост, използвана от обикновените хора.