Предполагаеми мумии на две "извънземни" същества бяха представени по време на изслушване в парламента на Мексико и предизвикаха смесица от изненада, недоверие и подигравки в социалните мрежи, предадоха АФП и Ройтерс.

Те бяха изложени в две малки витрини, когато за първи път конгресмените в страната официално обсъдиха въпроса за възможен извънземен живот.

Предполагаемите останки на извънземни същества са сиви на цвят, а чертите на лицата наподобяват човешките. Те бяха донесени от Хайме Маусан - мексикански журналист и изследовател, който казва, че е намерил двете мумифицирани тела в платото Наска в Перу през 2017 г.

"Това са нечовешки същества. Не искаме да ги наричаме извънземни, защото не знаем", заяви той по време на пленарното заседание, свикано от депутата от управляващата партия Серхио Гутиерес, пише БТА. Той мотивира дискусията с обяснението, че подобен дебат е от "обществен интерес".

Маусан обясни, че чрез въглеродно датиране, направено от учени от Националния автономен университет на Мексико, е установено, че "тези същества са на около 1000 години".

Институтът по физика към местното висше училище потвърди в разпространено изявление, че е направено изследване, но само за определяне на възрастта, но не и на произхода на екземплярите.

Лабораторията "се дистанцира от всякакво последващо използване, тълкуване или невярно представяне, направено с получените резултатите", допълват от Института по физика. 

По време на изслушването Гутиерес поиска от участниците в дебата да положат клетва, че ще говорят истината.

Конгресменът каза, че Хайме Маусан е настоял да се проведе заседание по темата, след като през юли бивш служител на разузнаването на САЩ съобщил в комисия на Конгреса, че хората не са сами във Вселената, и че американските власти прикриват доказателствата.

През май НАСА проведе първата си публична среща по въпроса и призова за по-строг научен подход при изясняване на произхода на т.нар. неидентифицирани аномални явления.

Изслушването в Мексико предизвика както учудване, така и подигравки, включително шеги, придружени от снимки на съществото от филма "Извънземното" на режисьора Стивън Спилбърг.

Събитието "показва презрението, което тази страна изпитва към науката", пише потребител в социалната медия "Екс", известна доскоро като Туитър.

Други споделиха видеоклипове от събитието с думите "марсианците пристигнаха". Появи се и призив Хайме Маусан да бъде назначен за "президент на междугалактическите отношения".