“Корените на злото” са открити от учени, които са установили, че определена част от мозъка се активира преди извършването на злонамерени действия, пише The Telegraph, цитиран от агенция Фокус. Изследователите са искали да разберат дали формирането на лошите намерения би могло да се наблюдава в мозъка преди действителния акт на агресия. Те са открили, че регион в хипоталамуса - мозъчната област, която контролира телесната температура, апетита и съня, се активира непосредствено преди атака.

Авторите на проучването от Нюйоркския университет в САЩ казват, че вероятно биха могли да се засичат ранни предупредителни сигнали за предумишлено насилие, тормоз и дори сексуална агресия и да се предотврати проявата им. “Изследването ни идентифицира мозъчните вериги, отговорни за мотивацията на агресията, която се формира, когато животните се подготвят за атака,” казва д-р Даю Лин.

Частта от мозъка, която се задейства преди агресивно поведение се нарича вентролатерална част от вентромедиалния хипоталамус. Учените смятат, че откритието им може да доведе до създаване на лекарства, които помогат на хората да контролират агресивното поведение. Това обаче е спорно, тъй като наблюдението на мозъка и прилагането на медикаменти, които предотвратяват агресия може да се разглежда като нарушаване на свободната воля.