Изчезването на SS Cotopaxi през 1925-а е пропито с истории за паранормални и свръхестествени събития. В една от най-популярните версии корабът изчезва безследно в прословутия Бермудски триъгълник при доста зловещи обстоятелства.

Филмът „Близки срещи от третия вид“ на Стивън Спилбърг от 1977-а дори по-далече и показа как SS Cotopaxi  се появява в пустинята Гоби – близо 50 години, след като изчезва в Бермудския триъгълник.

Съвсем наскоро пък се появиха слухове, според които SS Cotopaxi броди като кораб-призрак край Куба.

Едва ли ще се изненадате от факта, че нито една от тези теории не е вярна. Сега екип от морски биолози и подводни изследователи твърдят, че са се натъкнали на останки от кораб на около 56 км от Свети Августин в североизточна Флорида и че те принадлежат именно на SS Cotopaxi.

Макар и регионът да е що-годе същият, той не се смята за част от т.нар. Бермудски триъгълник – площ в Атлантическия океан между Пуерто Рико, Бермуда и най-южната точка на Флорида. Именно тук се смята, че голям брой кораби и самолети са изчезнали безследно.

SS Cotopaxi е бил голям американски търговски параход, който за първи път излиза в открито море през 19180а. На 29 ноември 1925-а заминава от Чарлстън в Южна Каролина към Хавана, столицата на Куба. Той обаче така и не достига целта си. Никой не вижда повече както кораба, така и 32-членният му екипаж.

През последните три десетилетия изследователи намират редица корабокруширали кораби край крайбрежието на Флорида. Досега нито един от тях не е бил идентифициран като SS Cotopaxi.

Учените, ръководени от морския биолог Майкъл Барнет обаче смятат, че са се натъкнали именно на SS Cotopaxi. Нещо повече – те показват подробности от своята експедиция в епизода Shipwreck Secrets по Science Channel, който е излъчен за първи път на 9 февруари 2020-а.

Барнет и колегите му се натъкват на една малка подробност, която им позволява да заявят (почти) категорично, че останките принадлежат на SS Cotopaxi. На 1 декември 1925-а корабът изпраща поредица от безжични сигнали за бедствие. Те са засечени в Джаксънвил – недалеч от мястото, където останките са открити десетилетия по-късно. Учените събират подробна информация и за формата, и за размера на кораба. Те са убедени, че останките, които са намерили, принадлежат на SS Cotopaxi. Без ясно различими характеристики обаче е трудно да го заявят със 100-процентна сигурност.

Източник: IFLScience