Съвременен кораб призрак, натоварен с „носещи зараза плъхове канибали” е в неизвестност от февруари 2013 г.

Бившият съветски пътнически кораб „Любов Орлова”, кръстен на прочутата киноактриса, изчезва по пътя си от бреговете на Канада към Доминиканската република, където е трябвало да бъде продаден за скрап. Последно е засечен на 4 февруари 2013 г., на близо 250 морски мили източно от пристанище Сейнт Джонс в Нюфаундленд. След като буря го изпраща в открито море, плавателният съд, заедно с екипажа му от самоизяждащи се от глад гризачи изчезва от очите и апаратите на морските власти.

Изглежда напълно невъзможно днес, в епохата на Google Earth, един 1400-тонен океански лайнер да изчезне безследно. Но преди месец New Scientist публикува статия, която анализира тази мистерия и обяснява защо е толкова трудно бившият туристически кораб да бъде открит. Нарастващата непрекъснато площ за търсене, заедно с факта, че изоставения кораб може вече да е потънал, прави засичането на местопложението му почти невъзможно. Въреки множеството сателити, които обикалят Земята, ако човек не знае къде да гледа, резолюцията на камерите над океана е прекалено ниска, за да видят един кораб.

Отрезвяващата истина е, че все още има огромни ивици от повърхността на планетата, където е изненадващо лесно да се изгуби нещо – дори кораб с размерите на голяма сграда. Фактът е, че мистерията с „Любов Орлова” още не е разрешена, а вероятно скоро ще я видим и по кината.

Бел. ред. Към днешна дата се приема, че „Любов Орлова” е потънал в международни води, вероятно след като са открити сигнали от авариен радиобуй (EPIRB) през 2015 г. От тогава корабът не е бил засичан.

Източник: Gizmodo