В продължение на 3871 години Хеопсовата пирамида, извисяваща се гордо на цели 139 метра височина, бе най-високата структура на планетата, построена от човек. Преди над 4500 години египтяните някак си са успели да пренесат гигантски блокове от кариерите през цялата пустиня. Но как?

Откритие, направено на север от днешен Луксор, ще ни помогне да си отговорим на този въпрос. За първи път археолози се натъкнаха на доказателства за съществуването на склон под формата на рампа със стълби от двете страни, в които има дупки. Във въпросните дупки е имало здрави дървени стълбове. Огромните блокове са били поставяни на дървени шейни, а система от въжета (увити около стълбовете) е действала на принципа на макарата. Тя е умножавала приложената сила по време на издърпването на огромните камъни нагоре по склона от 20 градуса, че и повече.

Не по-малко интересна находка са и над 100-те надписа по склона на рампата, които описват организацията на работниците  и посещенията на фараоните в кариерите.

Виж още: 5 неразгадани мистерии на Древен Египет

Склонът и стълбите са открити край Хатнуб, който някога е бил дом на местните работници и където се е намирала огромната кариера за алабастър. Много от пирамидите са изградени от варовик, докато скулптурите, подът и стените – от алабастър. Смята се, че системата за придвижване на блоковете датира от царуването на фараон Хеопс от 4-та династия. Тя вероятно е била използвана и в други кариери.

"Фактът, че системата е с подобна датировка означава, че по време на фараон Хеопс египтяните вече са знаели как да придвижват подобни блокове. Съответно те са могли да я използват за построяването на пирамидите“, коментира Янис Гурдон от Френския институт за ориенталска археология пред Live Science.

Виж още: Тест: Наясно ли сте с тайните на Древния Египет?

Предишни изследвания показват, че древните египтяни вероятно са използвали големи шейни и въжета, за да прекарват 2,5-тонните блокове и статуи през пустинята. Вероятно са сипвали малко вода по пясъка, за да намалят значително триенето – трик, който е свел с 50 процента нуждата от работна ръка.

Източник: iflscience