Едно от най-мистериозните събития на XX век не е свързано с летящи чинии, теории на конспирациите или незнайно чудовище. Всичко се развива в един на пръв поглед нормален ден на едно от най-скучните места на света – летището. И въпреки това до ден-днешен никой не знае какво точно се случва през онзи горещ юлски ден през 1954 г.

Именно тогава мъж с кавказки черти и брада пристигнал на летището в Токио със самолет, пътуващ от Европа. При редовната проверка на документите му японските гранични власти откриват, че в графата за национална принадлежност е посочена държава под името Тауред - страна, която изобщо не съществува. В същото време паспортът изглеждал напълно автентичен – той дори бил пълен с печати от предишни посещения на Япония и други страни.

Компанията, с която мъжът твърдял, че имал среща, въобще не била чувала нито за него, нито за фирмата, за която уж работел. В хотела, в който уж бил запазил стая пък, нямало резервация на това име.

Тогава органите на реда помолили мъжът да покаже страната си на картата на света и той без колебание посочил територията на княжество Андора.

В този момент обаче забелязал, че родината му е изписана под друго име и изпаднал в искрена ярост, настоявайки, че страната му съществува от хиляди години, че Андора всъщност не съществува, а Тауред трябва да е на нейно място.

Мъжът бил предаден на полицейските власти, които го отвели в хотел и го настанили там временно под охрана. Няколко часа по-късно обаче установили, че мъжът е изчезнал от заключената и строго охранявана хотелска стая, която нямала балкон.

Интересното е, че това не е първият подобен случай. През 1851 г. властите попадат на мъж, който броди безцелно из Франкфурт на Одер – град в североизточна Германия. Той твърдял, че е от държавата Лаксария на континента Сакрия. Друг млад мъж пък говорил на напълно неразпознаваем език и бил хванат да краде парче хляб в Париж през 1905 г. Настоявал, че е от град Лизбия. Властите предположили, че става дума за Лисабон. Въпреки това езикът, на който общувал, не бил португалски, нито пък разпознавал Португалия като родната си страна.

Съществува ли Тауред някъде там? А Лаксария или Лизбия? Дали тези мъже не са се върнали назад във времето по някакъв начин или чисто и просто страдат от психическо заболяване?

Gallery
Карта на Андора. Според мистериозния мъж това всъщност е Тауред

Източник: Rainer Lesniewski / Shutterstock