В година, в която ставаме свидетели на бушуващи огньове, масово избелване на корали и световна пандемия, човек няма как да не се запита „Това не е ли краят?“. За един мъж от Израел обаче страхът от предстоящ апокалипсис, провокиран от коронавируса, се оказва прекалено силен и дори го стимулира да изчисти съвестта си. Когато е бил малък, той открадва древна реликва от Давидовия град на близо 2000 години. Днес обаче решава да я върне на израелските власти (IAA).

Като тийнейджъри всички, малко или много, се мислим за неуязвими и постъпваме глупаво. Затова не е особено изненадващо, че през 2005-а един младеж решава да открадне камък, използван от древните балисти*. Той се а намирал в националния парк Jerusalem Walls в Давидовия град. През 2020-а обаче страхът от божия гняв го застига.

Камъкът е предаден на властите посредством трето лице (Моше Манис), което публикува във Facebook, че ще върне камъка, ако истинската самоличност на крадеца не се разкрие.

Ето как се е развила случката според Манис. Преди години двама младежи са се разхождали из Давидовия град, когато ненадейно се натъкнали на изложените камъни, предназначени за муниции на балисти. Единият от тях го прибира у дома. Междувременно се жени, отглежда семейство и цели 15 години се измъчва от вина заради своята постъпка. Днес, до голяма степен вследствие на усещането за надвиснал Апокалипсис, провокирано от пандемията с COVID-19, мъжът моли Манис да върне камъка на израелските власти.

Е, кой е казал, че коронавирусът не води и до добри неща?

* Балистата е стенобитно оръжие използвано за поразяване на крепостни стени и порти, както и за стрелба по армии. Балисти е имало и на кулите и бойните кораби през средновековието. Според някои изследователи балиста е използвана още от римляните през II век пр. Хр.

Източник: IFLScience